MENIU

România reală în 2021. Familie la limita supraviețuirii, într-o casă abandonată. Copiii la care Moșul nu ajunge... niciodată - Imagini CUMPLITE

România 2021. Familie cu copii, la limita supraviețuirii, într-o casă abandonată. Moșul nu ajunge niciodată...
România 2021. Familie cu copii, la limita supraviețuirii, într-o casă abandonată. Moșul nu ajunge niciodată...
România 2021. Familie cu copii, la limita supraviețuirii, într-o casă abandonată. Moșul nu ajunge niciodată...
România 2021. Familie cu copii, la limita supraviețuirii, într-o casă abandonată. Moșul nu ajunge niciodată...

În timp ce aleșii țării discuta despre pensii speciale pentru primari și se contrazic pe majorările promise, românii abia mai fac față traiului zilnic. O familie din București trăiește la limita subzistenței. De multe ori, o mamă singură adorme nemâncată ca să aibă ce le pune pe masă celor trei copii. În prag de sărbători, tot ce-și doresc este să aibă mâncare și un acoperiș deasupra capului. Povestea lor nu e doar despre nevoi, ci despre bunătate şi dragoste de viaţă. Urmăriți un material realizat de jurnaliștii Realitatea PLUS Adina Iliescu și Laurențiu Langa. 

Undeva la marginea Bucureștiului, într-o casă părăsită, ce seamană mai degrabă cu un șopron, în care lumina zilei se vede cenușiu, trăiesc trei copii: Nicușor, Ionică și Ioana, alături de mama lor. Într-o sărăcie lucie, familia este recunoscătoare și pentru puținul pe care îl au și îl numesc.... acasă.

„Am o camera unde mâncăm, unde ne spălăm, unde stăm…, unde dormim... Mai am o cameră, dar acolo nu se locuiește, că e distrugere… A cazut tavanul si de cate ori ploua trebuie sa pun albie...”, explică Anica Sandu cum trăiește cu cei trei copii.

Așa-zisa sobă, cu plita crăpată, e și singura sursă de căldură, în acea cameră lipită cu chirpici și cu pământ pe jos, în care locuiesc cei patru. Lemne aduce femeia cu spinarea din pădure când vine de la muncă iar copiii au pierdut șirul zilelor când au adormit flămânzi.

„Cu lemnele acestea, le cărăm din padure, ne încălzim… Mai ales când nu aveam ce pune pe masî, imi aduc aminte…, nu aveam serviciu. Trebuia să strâng alimente…, să fac economii. Nu mai mâncam eu ca să le dau la copiii mei. Le făceam lor pachet... Ba un cartof fiert… Dar nici pe ăla nu îl mai avem…, ba o conservă”, spune, cu tristețe, Anica Sandu. 

Copiii zâmbesc de dragul mamei. Optimismul e singura cale de a uita de necazurile de zi cu zi.

Împins de nevoie, băiatul cel mare, Nicușor, s-a angajat la o firma de curățenie în mall pentru a-și ajuta familia. Și-ar dori să primească de sărbători o trotinetă pentru a nu mai merge trei ore pe jos.

El mărturisește că vrea să muncească.

„Vreau sa muncesc... Că nimic nu este ușor. Și dacă muncesc..., pot să îmi iau ce vreau eu. Ce-mi doresc? Sănătate, că ea e mai importanta, iar pentru ei, jucării... Sincer, pentru mine mi-aș dori o trotinetă. Să nu mai merg pe jos... Merg destul de mult pe jos”, spune băiatul cel mare.

Toți au un singur vis: o casă a lor.

„Vreau să am și eu o situație mai bună... Să am și eu... Nu o casă mare..., o cămăruță, o baie și o bucătărie. Atât. Asta îmi doresc cel mai mult”, mai spune, cu multă speranță, Anica Sandu. 

Salvarea a venit din partea unei organizații non-guvernamentale care le-a oferit o a două șansă la educație celor mici. 

Cei care doresc să aducă lumină pentru cei patru pot contacta Organizația Salvați Copiii, la numărul de telefon 0726.477.177. 

Ca ei sunt mii de copii în România, iar fundația Salvați Copii este plătită înzecit….cu zâmbete. Nu mai puțin de 26 de artiști și designeri au creat în atelierele lor brazi care spun povestea binelui pentru cea de-a 21-a ediție a "Festivalului Brazilor de Crăciun", care va avea loc pe 9 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.