MENIU

România putea construi 274 km de autostradă din supraacciza de 7 cenți

Românii au scos din buzunar, într-un singur an, suma necesară pentru construirea a 274 km de autostradă, după ce premierul Victor Ponta a promis, la sfârștul lui 2013, că toți banii din supraacciza de 7 eurocenți introdusă la litrul de benzină se vor duce în infrastructura rutieră.

Din banii plătiți în plus de români pe benzină, în urma asigurărilor ferme ale premierului, România putea construi două autostrăzi Comarnic - Brașov!

În realitate, Guvernul nu a construit niciun kilometru de autostradă din banii plătiți în plus de români pentru benzina care s-a scumpit cu 7-10% în urma noilor taxe.

Suma pe care statul a colectat-o în intervalul 1 aprilie 2014 - 1 aprilie 2015 din "supracciza lui Ponta" a fost de 2,8 miliarde de lei (circa 630 de milioane de euro), potrivit unui răspuns al Ministerului de Finanțe pentru Ziarul Financiar.

Costul standard al lucrărilor de construcţie la autostrăzile la câmpie este de 5,9 milioane de lei pe kilometru, potrivit datelor CNADNR. Astfel, cu banii de pe supra-acciza pe carburanţi se puteau construi 474 kilometri de autostradă.

Chiar și la munte, unde costurile de construcție per kilometru sunt în medie de 25,1 milioane lei per kilometru, conform estimărilor CNADNR, România putea construi în ultimul an 111 kilometri de la autostradă, deci două autostrăzi Comarnic-Brașov (proiect de 53 de km la care s-a renunțat). 

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta spunea că banii din acci­za de 7 cenţi pe litru vor fi vărsaţi în Fon­dul spe­cial pentru marile proiecte de in­fra­struc­tură rutieră. Tot la finalul anu­lui 2013, fostul ministrul al trans­por­tu­rilor, Dan Şova, spunea că „taxa de 7 euro­cenţi merge în bugetul De­par­ta­­men­tului de proiecte de infra­structură pe auto­străzi şi drumuri naţionale. Aceas­tă taxă s-a pus pentru a se finanţa auto­străzi şi dru­muri naţionale“, dădea asigurări Şova, potrivit sursei citate.

Mai multe articole despre:
acciză acciza de 7 eurocenţi supraacciza