MENIU

România primește 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei. Infectările au crescut la 32 - CINE va fi vaccinat

România primește 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei. Infectările au crescut la 32 - CINE va fi vaccinat

România urmează să primească 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, donație de la Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Numărul cazurilor de variola maimuței din România a ajuns la 32.

Două noi cazuri de infecţie cu variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână în România, a anunţat, marţi, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministrul Sănătăţii.

„Avem 32 de cazuri în total, 2 saptamana trecuta, toti de gen masculin.  Cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani”, a anunțat medicul Adriana Pistol - secretar de stat în Miinisterul Sănătății.

În România au fost confirmate în două luni 32 de cazuri de variola maimuței. Starea pacienților este bună, ei aflându-se în izolare. Primul caz de variola maimuței din România a fost diagnosticat pe 13 iunie. Este vorba de un bărbat de 26 de ani care a călătorit în mai multe țări din Europa. Boala a debutat cu patru zile înainte de diagnosticarea în țară. 

Adriana Pistol a mai anunțat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene donaţia de vaccin împotriva variolei maimuţei.

„Așteptăm din partea Comisiei Europene donația de vaccin. Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi contacţilor cazurilor… Din câte ştiu, în jur de 5.000 de doze de vaccin”, a menţionat Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat de săptămâna trecută că România va primi o donație de vaccinuri contra variolei maimuței din partea Comisiei Europene.

„România va primi o donație din partea Comisiei Europene, o donație de câteva mii de doze de vaccin care vor constitui o resursă pentru vaccinarea contacților apropiați ai persoanelor bolnave și nimic altceva”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pe 8 august, într-o conferință de presă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat variola maimuței drept o „urgență de sănătate publică de interes internațional”. Și SUA a declarat epidemia urgență de sănătate publică. Peste 9.000 de cazuri au fost confirmate peste Ocean până în prezent. De asemenea, și Australia a declarat variola maimuţei o "boală transmisibilă de importanţă naţională". OMS a Sănătăţii a anunțat că focarele de variola maimuţei din Africa nu sunt concentrate în rândul bărbaţilor gay, spre deosebire de alte regiuni ale lumii.

CUM se transmite variola maimuței

Variola maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat şi provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, precum şi vezicule purulente la nivelul pielii.

Agenţiile de sănătate publică din Europa au precizat că, deşi în multe ţări aceste focare sunt concentrate în rândul bărbaţilor gay, orice persoană poate să contracteze virusul în urma unui contact apropiat prelungit sau prin intermediul unor particule provenite de la obiecte precum lenjerie de pat şi prosoape.