MENIU

România plătește pensii supraviețuitorilor Holocaustului care s-au mutat în Israel - Acordul semnat cu Bucureștiul

Memorialul Victimelor Holocaustului Ierusalim

România va plăti pensii pentru cetățenii care s-au mutat în Israel după ce au supraviețuit Holocaustului. Anunțul a fost făcut în presa din Israel. Decizia semnării Acordului cu Bucureștiul a fost salutată de premierul israelian - Yair Lapid.

Supraviețuitorii Holocaustului israelieni care au deținut cetățenia română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial vor fi eligibili pentru pensii românești, a anunțat luni guvernul, scrie The Times of Israel.

Potrivit Centrului Organizațiilor pentru Supraviețuitorii Holocaustului din Israel, este vorba de aproximativ 7.000 de persoane din Israel.

România va plăti pensiile cetățenilor care s-au mutat în Israel după ce au supraviețuit Holocaustului
Acordul dintre Ierusalim și București, care a fost blocat de birocrație în ultimii șase ani, se așteaptă să ofere unui număr de aproximativ 7.000 de supraviețuitori sute de șekeli suplimentari pe lună.

Premierul israelian Yair Lapid a salutat decizia.

„Ca fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, sunt mișcat de semnarea acestui acord important. Astăzi corectăm o îndelungată nedreptate. Asta este obligația noastră de bază ca societate – să ne asigurăm că supraviețuitorii își trăiesc viețile în cel mai bun mod posibil”, a declarat premierul israelian. 

De la încheierea celui de-al doilea război mondial și până la adoptarea actului normativ, persoanele în cauză și-au pierdut cetățenia și, prin urmare, și dreptul la pensie.

Acordul dintre Ierusalim și București, neaplicat în ultimii șase ani, ar trebui să aducă un venit în plus pe lună pentru cei aproximativ 7.000 de supraviețuitori ai Holocaustului.

Centrul Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel a început negocierile cu guvernul român în urmă cu aproximativ șase ani, după ce Bucureștiul a adoptat o lege care recunoaște cetățenii plecați după al Doilea Război Mondial drept eligibili pentru pensie.

Punctul central al negocierilor a fost eliminarea birocrației.

Fostul parlamentar israelian Colette Avital, în prezent președinte la Centrul Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, a declarat în presa din Israel că Guvernul României ar fi solicitat „o listă inacceptabilă de documente care nu mai pot fi obținute” pentru a demonstra eligibilitatea la pensia română.

În 2020, Centrul Organizațiilor și Guvernul de la București au ajuns la acord care le-a permis persoanelor respective să demonstreze că au supraviețuit Holocaustului prin documente oficiale israeliene. Cu toate acestea, autoritățile din România ar fi refuzat să recunoască acordul, astfel că s-a implicat și Ministerul israelian al egalității sociale, mai scrie The Times of Israel.

„Acum, după încă un an și jumătate de negocieri, acordul a fost semnat și putem emite documentele necesare pentru supraviețuitori”, a spus Avital.

Ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen, a menționat că acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de acorduri încheiate pentru a crește sprijinul financiar pentru populația îmbătrânită de supraviețuitori ai Holocaustului din Israel. În plus față de finanțarea externă sporită – din care o mare parte provine din plăți germane către supraviețuitorii din diferite țări – guvernul israelian a alocat 300 de milioane NIS (moneda israeliană - șecheli), adică 89,27 milioane de dolari, pentru a crește sprijinul financiar pentru supraviețuitorii Holocaustului.

„În general”, a spus Cohen, „acești pași au permis unor supraviețuitori ai Holocaustului să-și mărească veniturile lunare cu mii de șekeli. Vom continua să acționăm cu forță deplină în numele supraviețuitorilor Holocaustului și al populației în vârstă în general, din Israel”.