România, la limita supraviețuirii. Cu cât au crescut prețurile - Calcule EXCLUSIVE
Nu doar salariile minime din România sunt insuficiente pentru un trai decent. Și salariul mediu se duce aproape tot pe mâncare, utilităţi şi carburaţi. Numai facturile la energie şi gaze înghit aproape 20 la sută din bugetul românilor. Iar lista de cumpărături se scurtează în fiecare zi din cauza preţurilor tot mai mari.
Alimentele din frigiderul românilor sunt mai puține de la o zi la alta.
Dacă anul trecut produsele pentru o săptămână ne costau 180 de lei, acum prețul unui coș de cumpărături s-a dublat.
Mii de români își numără fiecare leu din portofel și se gândesc cu groază la lunile de iarnă.
„Foarte mult… Cea mai mare parte se duce pe mâncare, deși se zice 20-30-50 să economisești este foarte greu”, spune o femeie.
„Cum să faci uleiul 8 lei care pe vară era 3 lei, 4 lei… Hai 4 lei jumătate.. Dar să îl faci 8 lei... Deci acum o săptămână jumătate era 7 lei. Și 13 lei un borcan de bulion Sultan este enorm de scump. Nu se gândește și domnul Iohannis la noi, parlamentarii, guvernanții… Sunt salariile așa cum sunt… Haide să mai facem ceva!”, spune o altă femeie.
„Prețurile sunt mari”, „Nu sunt scumpe mărfurile, banii sunt puțini la clasa muncitoare. Banii sunt acum la bogați”, sunt alte păreri ale oamenilor.
Și prețurile carburanților pare că au explodat.
40 de litri de motorină costau în 2020 190 de lei, anul acesta costă 250 de lei.
Totodată, cei mai mulți bani se duc pe întreținerea casei. Aproximtiv 20% din bugetul românilor se duce pe facturi și utilități. La final de lună, o familie care locuiește într-un apartament cu două camera poate să scoată din buzunar chiar și 500 de lei.
Dacă adunăm tot, la final de lună românii trebuie să aibă minimum 2.000 de lei doar ca să supraviețuiască.