ROMÂNIA, la 2 luni de la primul caz de COVID 19 - VIDEO
S-au împlinit, duminică, 26 mai, două luni de la confirmarea primului caz de infestare cu noul COVID în România. Din acel ,,moment zero" și până în prezent au murit peste 600 de români în țară și alți peste 70 în străinătate, iar numărul celor contaminați se apropie de 11.000. Realitatea.net vă prezintă statisticile ultimelor 2 luni.
PRIML CAZ DE CONTAMINARE
Pe 26 februarie, aproape de miezul nopții, într-o conferință de presă fulger la Ministerul de Interne, autoritățile anunțau primul caz COVID pe teritoriul României. Bărbatul infectat cu COVID-19 era dintr-o localitate din județul Gorj, care ar fi intrat în contact cu un cetățea italian depistat pozitiv după ce s-a aflat în vizită în țara noastră, mai multe zile. Românul infectat cu noul virus a fost un caz ASIMPTOMATIC.
În acel moment, măștile chirurgicale erau deja sunt imposibil de găsit în farmacii sau pe site-uri. Produsul cel mai căutat nu mai putea fi cumpărat nici la prețurile exorbitante de câteva sute de lei la care se vindeau în urmă cu câteva zile. Pe 11 martie s-au închis și școlile, mai întâi ca măsură provizorie.
16 MARTIE, INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ PE O PERIOADĂ DE 30 DE ZILE, PRIMA ORDONANȚĂ MILITARE
Luni, 16 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile. O zi mai târziu este emisă prima ordonanță militară prin care se închid restaurantele și barurile, școlile rămân închise, iar zborurile între România și Spania, suspendate pentru o perioadă de 14 zile. În acel moment, 168 de români fuseseră testați pozitiv.
22 MARTIE, PRIMELE DECESE COVID ÎN ROMÂNIA
La aproape o lună de la apariția temutului virus în România este anunțat și primul deces. Un pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Tot de 22 martie au mai fost anunțate alte 2 decese.
La vremea respective erau confirmate 367 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).
Vezi aici CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII ALE OFICIALILOR ROMÂNI PE PERIOADA PANDEMIEI
BILANȚUL LA ZI
În luna care a urmat, numărul morților anunțați zilnic a crescut relativ constant, astfel că pe 25 aprilie aveam 601 decese, raportate de o perioadă de 36 de zile de la primul. 25 aprilie a fost și ziua cu cele mai multe decese de la debutul pandeemie, 34, cu patru peste precedentul record, înregistrat pe 19 aprilie.
EVOLUȚIA COVID ÎN ȚĂRILE CARE AU RAPORTAT PRIMUL CAZ ÎN ACEEAȘI ZI CU ROMÂNIA
Alte 5 țări au raportat primul caz pe contaminare cu COVID. Iată cum a evoluat situația lor în cele 2 luni scurse de atunci.
România
10.635 îmbolnăviri
601 decese
2890 pacienţi declaraţi vindecaţi
Norvegia
7.493 îmbolnăviri
201 decese
32 pacienţi declaraţi vindecaţi
Grecia
2.506 îmbolnăviri
130 decese
557 pacienţi declaraţi vindecaţi
Georgia
456 îmbolnăviri
5 decese
139 pacienţi declaraţi vindecaţi
Macedonia de Nord
1367 îmbolnăviri
59 decese
374 pacienţi declaraţi vindecaţi
Pakistan
12.664 îmbolnăviri
268 decese
2.755 pacienţi declaraţi vindecaţi
SURSA: Worldometers/info/coronavirus - 25 aprilie
Cifrele mai mici, în cazul unor țări precum Norvegia, Georgia ori Macedonia de Nord, rezultă din faptul că acestea au populații mai mici decât România. Aproximativ 6 milioane de locuitori Norvegia, între 2 şi 3 milioane locuitori Georgia și Macedoia. Prin ajustare proporțională, în funcție de o populație de 19 milioane a României, putem constata, de exemplu, că Norvegia se afla cam în aceeași situație, în timp ce Grecia, Macedonia și Georgia au procentaje semnificativ mai mici privind contaminările și decesele.