România, în stare de urgență nedeclarată - Ce măsuri se pregătesc
România intră sub o serie de restricții, începând de luni. Președintele a anunțat câteva dintre măsurile care sunt luate în vedere.
Noi restricții dure împotriva răspândirii COVID-19 vor intra în vigoare, în România, începând de luni. Este anunțul președintelui Klaus Iohannis în timp ce prezida ședința de Guvern. Masca de protecție va fi obligatorie peste tot, în întreaga țară, iar circulația va fi restricționată în toiul nopții.
"Măsurile de până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obligatoriu peste tot în țară. Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să circule cu încărcătură mult mai mică", a anunțat Klaus Iohannis.
Măsurile urmează să fie publicate în scurt timp și în mod oficial.
"Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în Hotărâre de Guvern privind starea de alertă. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern. Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare", a precizat și Ludovic Orban.
propunere CNSU care urmează să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern - Se interzice circulația persoanelor între 23 și 5.
Excepție:
- deplasare în scop medical
- deplasare în scop profesional.
- Pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie
- pentru deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
În intervalul 23 - 5 va fi nevoie de:
- legitimația de serviciu
- adeverința eliberată de angajator
- sau o declarație pe propria răspundere
Declarația pe propria răspundere care va cuprinde:
- numele și prenumele
- data nașterii
- adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale
- motivul deplasării
- data completării
- semnătura