MENIU

”România în Realitate” LIVE. Sociologul Ionela Șufaru, despre telemuncă: ”Zoom fatigue”, unul dintre riscurile majore

”Zoom fatigue”, unul dintre riscurile majore ale telemuncii

Sociologul Ionela Șufaru a vorbit, în emisiunea live ”România în Realitate”, despre avantajele și dezavantajele telemuncii și despre schimbările de pe piața muncii generate de pandemie. ”Pandemia a accelerat puțin ceea ce știam. 60% dintre ocupațiile pe care le cunoaștem și care pot fi automatizate nu le vom mai regăsi pe piața muncii”, a spus sociologul.

Întrebată despre productivitatea angajatului când lucrează de acasă, Ionela Șufaru a precizat că depinde de jobul pe care îl are. ”S-a făcut un studiu experimental încă din 2012. Cei care au un job plictisitor, cu sarcini plictisitoare sunt mai puțin productivi dacă nu sunt într-un spațiu organizat. Când activitatea este creativă, nu contează acest spațiu și ai mai multă productivitate acasă”, a spus sociologul

Șufaru a subliniat că lecția pandemiei trebuie să fie necesitatea reconversiei profesionale. Pentru acest lucru este importantă și colaborarea între mediul privat și stat, între angajatori și decidenți pentru politici de ocupare și încurajarea unor sectoare.

”Pandemia a accelerat puțin ceea ce știam, că 60% dintre ocupațiile pe care le cunoaștem nu le vom mai regăsi pe piața muncii. Sunt ocupațiile care pot fi automatizate, înlocuite de roboți. Pandemia a forțat lucrurile, companiile tehnologizându-se. În țările dezvoltate, cam 60% dintre companii au reușit să strămute partea de activitate cu munca de acasă și înalta tehnologie cam într-o săptămână. Soluția este perfecționarea, o reconversie profesională. Trebuie să reușim să avem competențele care să ne ajute să fim pe piața muncii indiferent de orice situație”, a subliniat sociologul, la ”România în Realitate”.

Telemunca poate avea și dezavantaje, cel mai important fiind izolarea. ”De acasă nu mai ai interacțiunea directă cu ceilalți colegi, doar cu un ecran. Izolarea, această lipsă de coeziune în cadrul unei echipe ar fi cele mai mari pericole ale acestei modalități de comunicare. Pauzele sunt necesare și când lucrezi de acasă. Este important să îți faci același mediu organizațional ca la birou”, a mai spus Ionela Șufaru.

 

Mai multe articole despre:
telemunca dezavantaje sociologul ionela șufaru