MENIU

România, în PERICOL la un seism major! Specialist: „Trebuie să stăm în alertă. Nu pot fi prezise cutremurele”

România, în PERICOL la un seism major!

Cele două cutremure de peste 7,5 pe Richter din Turcia și Siria au activat discuții extrem de aprinse între specialiști în ce privește un viitor cutremur devastator pentru România și posibila legătură dintre seismele din Turcia și cele din țara noastră.

Dacă este România în pericol și cum pot influența cutremurele de acolo activitatea seismică din țara noastră, dar și despre cât de pregătiți suntem în caz de cutremur major a explicat Matei Sumbasacu, inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic, la Realitatea PLUS.

„Da, trebuie să stăm în alertă. Nu pot fi prezise cutremurele. Nu există așa ceva. Există excroci pe internet care pretind că prezic cutremure.

Cutremurele au loc la scară geologică. Ai nevoie să studiezi un loc sute, mii de ani să poți observa o ciclicitate. Cutremurele se tot întâmplă în România. Nu avem un eșantion mare de observare.

Ar trebui ca oamenii de știină să avanseze și să poată prezice cutremure”, a spus specialistul.

Întrebat care este riscul în București având în vedere zecile de clădiri nesigure, Matei Sumbasacu a spus: „Este mult mai mare decât ne place să credem și decât am fost lăsați să credem. Românii au fost dezinformați de zeci de ani. De 30 de ani încercăm să vorbim, dar sunt încă oameni care cred că pentru că stătea nu ștu ce diplomat în clădirea lor este sigură. Avem nevoie de consolidarea clădirilor și de înțelegere. Ele nu se pot consolida peste noapte, ritmul nu este mulțumitor, dar nu se poate într-un mandat de primar. E nevoie de un plan pe termen lung”.

 

Mai multe articole despre:
risc cutremur bucuresti specialist