MENIU

România, fruntașă în UE la scumpirea carburanților

România, fruntașă în UE la scumpirea carburanților / Foto: Arhivă

România este prima doar la scumpiri în rândul țărilor din Uniunea Europeană. Prețul carburanților a atins maximul ultimilor 7 ani, mai precis, a crescut cu aproape 30%, numai în ultimul an. Șoferii spun că autoritățile ar trebui să ia măsuri cât mai repede.

Cifrele europene arată că România este într-un top nedorit al scumpirilor. Concret, în urmă cu un an, pentru un litru de benzină ori motorină prețul afișat la pompă era de aproximativ 4,5 lei.

În centrul Capitalei prețul pentru un litru de combustibil a depășit pragul psihologic de 7 lei, premium ce-i drept, în timp ce pentru celelalte sortimente prețul a trecut de 6,5 lei.

,,Foarte mare, e foarte mare, a ajuns aproape 7 lei. S-a dublat aproape. Ei umflă așa în continuu ca să colecteze de acolo accizele’’, spune un șofer.

Șoferii spun că scumpirile nu sunt justificate, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri concrete pentru a ține prețurile sub control.

,,E o mizerie totală pentru că nu au făcut absolut nimic, politicienii nu au luat măsuri, nu au luat nimic’’, ,,Se pot face multe lucruri, acum depinde de cine ne conduce dacă vor să facă cu adevărat ceva pentru popor, pentru cei care aleg. Senzația mea e că se ceartă prea mult pe putere și mai puțin pentru noi’’, sunt doar câteva dintre părerile șoferilor.

Taximetriștii spun că vor fi nevoiți să majoreze tarifele.

,,Se vede și la noi creșterea de preț, ne gândim chiar să majorăm puțin prețul călătoriei’’, afirmă un taximetrist.

Scumpirile la carburanți, susțin specialiștii, vor duce la creșteri de prețuri la toate produsele de bază. 

Mai multe articole despre:
carburanti benzina scumpirea carburantilor