MENIU

România, exemplu în UE! Eurostat: Numărul locurilor de muncă în industria lemnului, în creștere

Întregul sector al lemnului oferă acum aproximativ 230.000 de locuri de muncă și se află în creștere constantă, arată Eurostat în cel mai nou raport.

Afectat de ultima criză economică globală, sectorul european de prelucrare a lemnului nu a reușit niciodată să recupereze locurile de muncă pierdute. De fapt, locurile de muncă au înregistrat un declin constant în cele 28 de state UE, cu foarte puţine excepţii. Dintre cele mai mari 10 ţări producătoare, numai România pare să înregistreze o creștere constantă și solidă pe piaţa muncii sectorului prelucrării lemnului (cu excepţia producţiei de mobilier).

Într-un ritm constant, ocuparea forţei de muncă în industria românească a crescut cu 16,7% pe parcursul a 7 ani, aproximativ 11.500 de noi slujbe fiind disponibile la sfârșitul anului 2016 faţă de 2010. În contrast, piaţa forţei de muncă din UE-28 a scăzut cu -10,4% de la -4,7% în Germania până la un uimitor -29,6% în Italia și -41,7% în Portugalia. Piaţa locurilor de muncă din Franţa, Spania și Turcia din acest sector a scăzut destul de brusc, în timp ce Republica Cehă și Polonia au înregistrat doar o scădere nominală, iar Marea Britanie, o creștere nominală.

Cu tradiţia sa de secole în domeniul prelucrării lemnului, România își consolidează locul 5 și poate în curând va intra pe poziţia a patra, care acum aparţine Turciei. Această creștere remarcabilă se datorează, fără îndoială, investiţiilor constante, atât străine cât și interne, care au stimulat această răspândire proeminentă.

Numai investiţiile Holzindustrie Schweighofer, precum și îmbunătăţirea facilităţilor sale anterioare, au creat peste 1.500 de astfel de locuri de muncă în cei 7 ani care au fost luaţi în considerare la elaborarea raportului. La momentul actual, compania are în România peste 3.000 de angajați, în 5 unități de producție moderne. În plus față de condițiile de muncă exemplare, Holzindustrie Schweighofer oferă angajaților un pachet de beneficii substanțiale, mult peste ce se obișnuiește în industria lemnului. Împreună cu producţia de mobilier (creștere de aproape 8% în aceeași perioadă) și cu silvicultura (aproximativ constantă), întreaga industrie a lemnului reprezintă aproximativ 230.000 de locuri de muncă directe în România.

În ultimi 15 ani suprafața împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafață fiind mai mare decât aria parcurilor naționale (320.000 ha). Între anii 2000 și 2015 suprafața împădurită a țării a crescut de la 27.7% până la 29.8%.

Mai multe articole despre:
null