MENIU

România, codașă la colectarea selectivă a deșeurilor în UE, are un oraș unde decurge bine - Cum au fost convinși oamenii

România, codașă la colectarea selectivă a deșeurilor în UE, are un oraș unde decurge bine - Cum au fost convinși oamenii

Colectarea selectivă a deșeurilor a rămas pe ultimul loc în România. Cu toate acestea, municipiul Iași este un exemplu pozitiv. Administrația locală a montat camere de supraveghere în vecinătatea tomberoanelor și astfel i-a determinat pe oameni să fie mai atenți la aruncarea gunoaielor. 

După ce camerele de supraveghere au fost montate peste tot prin oraș, oamenii au început să selecteze gunoiul de frica amenzilor. Ieșenii sunt monitorizați de cele peste 200 de camere video montate de Salubris SA la punctele de colectare a deșeurilor.

„Am montat aproximativ 300 de camere montate în puncte gospodărești de pe raza municipiului Iași. Camerele arată în timp real dacă sunt probleme cu depozitarea necontrolată a deșeurilor”, a declarat directorul Salubris, Cătălin Neculau.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere, cei care aruncă gunoi la întâmplare pot fi identificați mai ușor. Amenzile în astfel de cazuri pot ajunge până la 5.000 de lei. 

România este codașa Uniunii Europene la colectarea deșeurilor. Este pe locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state europene. În 2020, țara noastră reciclase doar 14% din deșeurile pe care le produce. La polul opus, Suedia deținea recordul absolut în Europa, cu un procent de peste 80%. Media în UE este de peste 45%. România avea o obligație față de UE pentru a ajunge la o reciclare de 50%, astfel că plătește penalizări până la remedierea situației. În 2018, s-au reciclat 11% din deșeuri în România.