România, campioana Europei la scumpiri în luna mai
Românii își fură singuri căciula. Comercianții locali au dat dovadă de "șmecherie românească" și au aplicat creșteri record de prețuri în luna mai, fără niciun motiv economic solid, doar bazându-se pe anunțul reducerii TVA-ului la alimente începând cu 1 iunie.
Potrivit datelor centralizate de biroul statistic european, Eurostat, România a înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum în luna mai din Europa, cot la cot cu Malta.
Țările din UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna mai au fost România și Malta (ambele cu 1,3%) și Letonia (1,2%).
În schimb, opt state membre UE au înregistrat în luna mai rate anuale negative ale inflației, în frunte cu Cipru (minus 1,7%), Grecia (minus 1,4%) și Slovenia (minus 0,8%).
Comparativ cu aprilie 2015, inflația a crescut în 23 state membre, printre care se numără și România (de la 0,6% la 1,3%), a rămas stabilă în trei țări membre și a scăzut în două state membre.
Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană a urcat la 0,3% în luna mai, comparativ cu un nivel zero al inflației în aprilie.
În România, potrivit INS, preţurile de consum au urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%.
Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare. Cele mai mari scumpiri faţă de aprilie au fost consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe - 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume - 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.
La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.
Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%.
Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%.