România ar putea fi următorul hub pentru start-up-uri din IT
Grație culturii sale unice, istoriei, sistemului de educație și infrastructurii IT, în București a apărut o noua generație de antreprenori în IT, care speră să așeze capitala României pe harta start-up-urilor din domeniul tehnologiei informației, informează publicația online Quartz.
România a aderat la Uniunea Europeana în 2007 și în prezent are a doua cea mai mare creștere economică din Europa, după Irlanda. Tinerii educați în domenii precum știință, tehnologie, inginerie și matematică, precum și salariile mici și costurile reduse au făcut din România un loc atractiv pentru companiile internaționale care caută să-și externalizeze servicii. Potrivit European Digital City Index, în ultimii cinci ani în România au fost înființate aproximativ 170 de start-up-uri în domeniul tehnologiei informației, potrivit Agerpres.ro.
Unul dintre factorii care a favorizat boom-ul sectorului IT din România este internetul de mare viteză. Potrivit raportului companiei Akamai "State of the Internet", România are una din cele mai mari viteze de internet în Europa și al șaselea cel mai rapid internet din lume, cu o medie de 57,7 Mbps în al treilea trimestru al anului 2015. Prin comparație, SUA se clasează pe locul al 17-lea. Faptul că infrastructura digitală din România ocupă o poziție mai bună decât alte țări din Europa de Est face din România un loc atractiv pentru a începe o afacere în zona tehnologiei informației.
Accesul la internet de mare viteză combinat cu accentul pus pe matematică în sistemul de educație românesc a creat un mediu propice pentru apariția de tineri specialiști în IT. "Modul în care regimul comunist a pus presiune pe elevi să învețe matematică și alte științe exacte i-a ajutat pe unii studenți să aleagă să meargă la facultățile de informatică și de inginerie", susține Adrian Fako, cofondatorul Accelerole, un start-up care ajută companiile să lucreze cu profesioniști din diverse domenii.