MENIU

România, alături de 38 de state a sesizat Curtea internațională de la Haga pentru genocid și crime de război comise de Rusia în Ucraina

Război Rusia-Ucraina

România s-a alăturat statelor care au sesizat Curtea Penală Internațională de la Haga în legătură cu situația din Ucraina, pentru investigarea crimelor de război din Ucraina. Până în prezent 39 de state au formulat sesizare oficială la Haga.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat miercuri seară într-un interviu la Sky News că România, alături de alte state, a sesizat Curtea Penală Internațională în legătură cu situația din Ucraina pentru ca procurorul Curții să investigheze ”crimele împotriva umanității, crimele de război și genocidul din Ucraina”, potrivit G4Media.ro.

Bogdan Aurescu a enumerat România alături de Marea Britanie, Franța, Danemarca și Polonia.

Ulterior, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat într-o postare pe Twitter că Marea Britanie și alte 37 de state au formulat o sesizare oficială la Curtea Penală Internațională în legătură cu atrocitățile din Ucraina.

Curtea Penală Internațională de la Haga a anunțat deja de la începutul săptămânii, pe 28 februarie, că va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”. Și președintele Ucrainei a anunțat , duminică, 27 februarie, că va depune plângere la Haga pentru genocidul Rusiei în Ucraina. Volodimir Zelenski a acuzat că trupele ruse au luat drept țintă civili, inclusiv copii.