MENIU

România a ajuns să aibă prețuri la raft mai mari decât SUA. Experiment într-un supermarket din Tennessee

România a ajuns să aibă prețuri la raft mai mari decât SUA. Foto: YouTube

În timp ce în țara noastră prețurile la alimentele de bază cresc de la o zi la alta, în America, unele alimente sunt mult mai ieftine. Doi cunoscuți vloggeri au filmat prețurile dintr-un supermarket din Tennessee pe care le-au comparat cu cele din România și au avut un șoc atunci când au văzut că americanii plătesc chiar mai puțin pentru aceleași produse.

România devine tot mai scumpă, iar prețurile din magazine cresc constant, în ciuda faptului că autoritățile susțin că le monitorizează. Doi vloggeri români de călătorii populari pe YouTube au avut o surpriză majoră când au vizitat un magazin din Statele Unite, descoperind că prețurile sunt comparabile cu cele din România și, în unele cazuri, chiar mai mici.

Cristi și Ralu, doi vloggeri români bine cunoscuți, au fost șocați să vadă că mâncarea este mai ieftină în America, decât în România. Mai mult, cei care locuiesc acolo au card de fidelitate la respectivul supermarket și plătesc mai puțin decât prețul afișat la raft.

„De exemplu, brânza asta e 5,29 dolari, însă dacă ai cardul ăsta, 3,99. O salată, 1.99, ceapă verde -99 de cenți. castraveți 99 de cenți, arată Cristi.

În continuare, cei doi români au fost surprinși să observe că plasticul, interzis în Uniunea Europeană, este prezent peste tot în magazine, restaurante și hoteluri din Statele Unite. De asemenea, prețurile la mâncare sunt adesea mai mici decât în supermarketurile din România.

„O fasole de asta, ia uite. E 52 de cenți dacă ai card de aici, dacă nu e 1,29. Cum dictează tradiția, un Nescafe clasic, deși acum eram cu Nescafe gold, dar americanii nu au - 5 dolari și 19 cenți. Uite, 1,88 pastele de la Barilla”, a mai spus călătorul român.

Pagina de Facebook a Universității de Medicină și Farmacie din București, atacată cibernetic. Pe cont se difuzează clipuri cu femei în ipostaze indecente

În ce privește alimentele procesate, el a constat că multe ingrediente care sunt interzise în UE se folosesc foarte mult în SUA. „Aici nu ai cum să nu te îngrași”, a concluzionat tânărul.

Există însă și alimente mai scumpe decât în Europa și chiar decât în țară. „10 dolari această bucățică de somon. Deci somonul e scump peste tot”, a observat Cristi. 

„Aici avem cărnații ăștia, Jonesville Brat, prețul nu îl găsesc. 12 dolari și 9 cenți. 12 dolari și 12 centi.  Avem aici un kilogram de carne pentru burger, de carne tocată. Am un kilogram aproximativ, la 5.21 de dolari. Doamne, cât e de ieftin locul ăsta! Insist, ieftin pentru standardele americe, da? Ia uite, avem aici un Head & Shoulders din ăsta mare la 6.59 de dolari 2 in 1, e perfect. Face de toate ăsta. Făină 2,5kg - 4.89 dolari. Una dintre ele. Și fiți atenți, cantități, băieții. Siropul ăsta, 6,99 dolari. Asta e mai ieftină decât alte chestii. Mai avem aici niște carne, asta e de porc. 12,32 dolari. Ia uite-o măi bucata aia! Cârnații ăștia sunt 6.89 dolari. Hai să vedem pieptul de pui, că ăla nu lipsește de la nimeni, cum zic tot timpul. 7,43 dolari”, a mai spus tânărul, în timp ce filma produsele de la raft.

Prețurile mici l-au descumpănit la un moment dat: „Bă! Bă, ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, bă băiatule. Ceva nu-i bine aici. Cum ăștia au produse atât de ieftine față de restul Americii? Explicați-mi și mie. Uite, asta e 5 dolari frate, e mai ieftină decât la noi, ești nebun?” 

„Coaste de porc Spare Ribs. Coaste de porc, 14,55 dolari pentru 1,7kg aproximativ. Chicken Wings de astea. Însă, la fel nu apare prețul pe ele. 10,99$. Bacon la 7 dolari fiecare, bucata asta. Și asta e mai ieftină decât la noi. Jambon. UA vă garantez. Eu chestiile astea le-am cumpărat în LA fiecare. 6$ aici și le-am cumpărat cu 9$ în LA. O ciocolată Lindt de 100 grame 3,39 dolari”, a adăugat el.

Laptele este ceva mai scump, dar compensează alte prețuri. „Aici mi se pare mereu că e dauna. În America, în Canada Laptele e 4.00$, frate. 4.49$. Chestii de astea, numai în butoaie foarte mari, peste tot. Uite, aici măcar este unul cu 3.19$ Un cofrag de oi între 4,49 și 5,99 dolari. Cărnații ăștia sunt 5 dolari Văd multe prețuri, 4-5 dolari. Foarte multe, foarte repetitiv. Brânză topită, dolari.Ce să vă mai arăt pe aici? Frișcă, 2,49 dolari” a mai spus românul. 

Doi bucătari au fost reținuți după ce au pus medicamente antidiareice în mâncarea expirată servită clienților

Iar dacă berea e ceva mai scumpă ca în Europa, mâncarea de toate felurile, dar procesată se vinde la prețuri foarte mici. „Dacă vrei mâncare de asta procesată, mănânci pomana, adică, uite și tu, 2 dolari, 1,89 dolari. Asta aici e mâncare ieftină, dar nu știi nici măcar că e mâncare înăuntru. Sosurile de la Chuck Daniel's, 5,49 dolari. Mamă, deci sosuri la fel, frate, dacă vrei să-ți iei sosuri și ketchup-uri și muștar și chestii de astea, ai raioane întregi. Bananele sunt 59 de cenți. Avocado, 89 de cenți. Bă, ceva nu-i bine aici! Uite și tu, cireșe, strawberries, 2.19 dolari. Bă, băiatule, ceva nu-i bine aici! Ceva e suspicios! E suspicios de ieftin. Stai să vezi la pepenele ăsta, 1,49. Ditamai... Plasa asta de mere, 1,49. Cred că în cinstea lui Justin Bieber o să luăm. Piept de curcan, 7,99 dolari, iar de ăsta, 4,99. Să-mi spuneți cei care locuiți în State, nu vi se pare că ceva e suspicios aici? Hai să ne uităm și puțin la brânza asta de import. O feta, 3, 99 de dolari. Băieți, s-a întâmplat minunea. E mai ieftin să-ți faci cumpărătorile în State decât în București!”, a fost concluzia lui Cristi.

Videoclipul a devenit viral și a strâns o serie de reacții în rândul românilor. 

„Am ajuns în SUA prin programul Work and Travel doi ani la rând (verile 2022 și 2023) în zona Nevada si California - Lake Tahoe. E partea frumoasa a Americii să spun așa, zona turistică, peisaje geniale, multă natură, aproape deloc periculoasa, numeroase pârtii de ski, dar și foarte scumpă. Am prieteni care stau acolo de ani de zile și plătesc pe chirii și peste 3.000 de dolari. Dar până și în zona respectivă care e înconjurată de milionari pot să spun ca am găsit nenumărate produse mai ieftine decât în România la supermarket-uri precum Safeway, Raley’s, Walmart, Rite Aid etc”, a scris cineva.

Halucinant: Femeie cu bebelușul, dată afară de la piscină pentru că „ar putea ofensa alte religii”

„Preturile la mancare sunt așa și așa, comparativ cum au fost acum 2-3 ani. Pe langa mâncare sunt o groază de cheltuieli caress de domeniul sutelor, iar cand tragi linie... rămâi mai cu nimic. Deci – chirie – electricitate – apă-gunoi-telefon-cablu-internet, rata mașină-benzină, asigurare, asigurare medicală, reparații mașină (frânele pe spate la un Nissan Atima m-au costat 530 de dolari... Reparat aer condiționat mașină- 1.200 de dolari. Benzina mă duce la 100 de dolari pe săptămână. Distanțele sunt foarte mari, transporul public egal cu zero. Multe de adaugat, dar călătorie sprâncenată. Salutări din Phoneix-Arizona”, a scris un internaut.

„Trăiesc aici de 30 de ani și pot să spun că (virgulă) comparația asta nu e foarte realistă deoarece sunt mult mai multe lucruri ce tebuie luate în considerare: salariu v. chirie/mortgage, întreținerea casei, mașină, benzină, asigurare de sănătate, asigurare la casă, asigurare la mașină impozit pe mașină, impozit pe casă, telefon, internet, benzină etc. Realistic vorbind costul vieții s-a ridicat cu aproximativ 25% în ultimii 4 ani”, a mai comentat un fan al canalului YouTube.

Spiderman de Brașov: Un bărbat în chiloți a fost luat pe sus de forțele de ordine, după ce a încercat să escaladeze un obiectiv turistic