Români, răpiţi de Coreea de Nord. ONU ia o poziţie extrem de dură
Un anchetator ONU in domeniul drepturilor omului a prezentat luni o strategie prin care Coreea de Nord sa fie obligata sa clarifice soarta a sute de straini, inclusiv romani, despre care se crede ca ar fi fost rapiti in trecut, transmite Ziare.com.
Marzuki Darusman, un expert independent, a prezentat o strategie, intr-un raport, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. In opinia sa, Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga este "competenta sa investigheze acesti faptasi".
"Strategia vizeaza sa faca lumina asupra tuturor cazurilor de rapire si disparitiilor in spatele carora s-ar afla agenti din Republica Democratica a Coreei", a declarat luni Darusman, un fost procuror general al Indoneziei.
"Inchiderea (cazurilor) si tragerea la raspundere pentru rapiri este scopul ultim al strategiei", subliniaza el in raportul de 19 pagini care urmeaza sa fie dezbatut de cele 47 de state membre.
O comisie ONU de ancheta a stabilit, intr-un raport major publicat anul trecut, ca incepand din 1950 Coreea de Nord s-a angajat in "rapirea sistematica" a unor straini "la scara larga si ca politica de stat". Darusman a luat parte la aceasta investigatie, care a catalogat aceste abuzuri, dar si altele, drept crime impotriva umanitatii.
In raportul prezentat luni, el afirma ca agenti nord-coreeni au rapit "sute de cetateni sud-coreeni, japonezi si din alte tari, in perioada 1960-1980". Incepand din anii '60, Coreea de Nord ar fi rapit, de asemenea, o serie de persoane din China, inclusiv cetateni chinezi, sud-coreeni si un fost cetatean japonez, potrivit expertului.
Politia japoneza investigheaza 881 de posibile cazuri de rapiri, in spatele carora suspecteaza ca s-ar afla Coreea de Nord, precizeaza el. "Pe langa victimele din Japonia si Coreea (de Sud), Comisia (ONU) de Ancheta a inregistrat cazuri de rapiri si disparitii ale unor cetateni din Liban, Malaysia, Romania, Singapore si Thailanda si posibil din alte" tari, a declarat el.