ROBOT de ultimă generație DEZINFECTEAZĂ în câteva minute un întreg spital din România - VIDEO
Un robot de ultimă generație face dezinfecția la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Sistemul este de până la șapte ori mai eficient decât procedura tradițională de sterilizare. Specialiștii susțin că prin utilizarea luminii ultraviolete se pot pot distruge în totalitate microbii răspunzători de multe infecții, inclusiv SARS-COV-2, relatează Realitatea PLUS.
Robotul de decontaminare cu raze UV acordă un ajutor considerabil medicilor și pacienților din spitalul ieșean. În țară mai sunt încă trei sisteme asemănătoare, toate amplasate în unitățile destinate îngrijirii pacienților COVID-19 pozitivi.
În timp ce peste 50 de țări beneficiază din plin de tehnologia sterilizării cu lumină ultravioletă, în țara noastră, spitalele se limitează la metodele clasice de dezinfectare. Nu și la Iași însă. Aici, toată procedura este automatizată.
Cum funcționează robotul de decontaminare
Aparatul este construit anume pentru a dezinfecta încăperile închise. Este o dezinfecție aerogenă. Un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute.
Aparatul se conectează, în primul rând la curentul electric, și apoi, este dirijat cu ajutorul tabletei, pentru a proteja oamenii, știind că nu este voie să fie în raza de acțiune a unui astfel de aparat.
„Aparatul, în funcție de spațiul în care trebuie să ducă la finalizare sterilizarea, poate să funcționeze între 5 și 15 minute, în schimb nu va rămâne în același loc, va fi mutat la aceste intervale”, spune dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Achiziția a fost făcută încă din 2019, cu opt luni înainte ca pandemia de coronavirus să se instaleze în România și s-a dovedit un adevărat ajutor de dezinfectare a secțiilor COVID-19.
Investiția de la Iași se ridică la 144.000 de lei și ar putea rezolva complet problema infecțiilor nosocomiale, atât de frecvente în spitalele din România.