ROBERT TURCESCU NU VA FI PUS SUB ACUZARE
ROBERT TURCESCU NU va fi pus sub acuzare de Parchetul General, a declarat Procurorul General, Tiberiu Niţu, care a explicat că nu sunt motive suficiente pentru autosesizarea instituţiei pe care o conduce. Dezvăluirile lui Turcescu cu privire la faptul că a fost ofiţer acoperit nu aduc atingere siguranţei naţionale, spune Tiberiu Niţu.
Procurorul general, Tiberiu Niţu, a declarat joi dimineaţă că Parchetul nu se autosesizează în cazul jurnalistului Robert Turcescu, care a anunţat că a fost ofiţer sub acoperire.
"Declaraţiile lui Robert Turcescu nu constituite infracţiuni. Nu ne-am sesizat din oficiu deoarece acele împrejurări nu sunt în măsură să se contituie în infracţiuni", a declarat Niţu, potrivit REALITATEA TV.
Potrivit lui Tiberiu Niţu, toate declaraţiile făcute de jurnalist au fost analizate şi nu se aduc atingere siguranţei naţionale.
Cu privire la sesizarea făcută de Ilie Năstase şi Mădălin Voicu, Procurorul General a explicat că în această sesizare nu se spunea altceva decât ca Parchetul să se asigure că nu se aduce atingere siguranţei naţionale, lucru care a fost verificat. Cei doi parlamentari nu au făcut o plângere penală, a precizat Niţu.
În urmă cu o săptămână, Procurorul General al României susţinea că, dacă se vor constata nereguli, instituţia pe care o conduce ar putea deschide un dosar pe numele lui Robert Turcescu.
"Evaluam imprejurarile si situatia şi vă asigur că în momentul în care vom lua o decizie vom comunica. Pentru a ne sesiza nu trebuie sa ne confirme nimeni nimic intr-o faza preliminara. Noi evaluam daca sunt indicii in legatura cu savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. Evaluam împrejurarea şi situatia creată. Daca e de natura sa ne duca la concluzia că sunt indicii pe savarsirea unei infractiuni, ne sesizam. Daca nu, nu ne sesizăm", a spus la moomentul respectiv Tiberiu Niţu.
ROBERT TURCESCU a recunoscut în data de 21 septembrie că a fost locotenent-colonel sub acoperire. Jurnalistul a făcut această "mărturisire şi spovedanie" pe blogul său şi a confirmat într-o emisiune TV la B1 autenticitatea documentelor postate pe blog.
Potrivit legilor în vigoare, deconspirarea unor informaţii-secret de stat l-ar putea costa pe jurnalist ani de libertate, pentru că legea prevede sancțiuni dure pentru persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice.
"Sint pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti", a scris ROBERT TURCESCU pe blog, iar în emisiunea de la B1TV a completat: "Mă supun judecătorilor adevărați care vor judeca cu dreaptă măsură ceea ce s-a întâmplat (...) Nu știu dacă sunt vinovat sau nu".
Noul Cod Penal prevede, la capitolul care face referire la infracțiunile de serviciu, sancțiuni dure pentru persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice, potrivit DC News.
1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.(2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.