Roșiile românești au ajuns să fie cultivate de africani
Locuitorii unor sate situate în apropierea capitalei Senegalului, Dakar, cultivă de doi ani roşii dintr-un soi de seminţe rezistente la secetă, păstrate de o bătrână din judeţul Cluj.
Semințele au fost trimise în Senegal în 2011, de către Eco Ruralis, o asociaţie de ţărani care practică agricultura ecologică şi tradiţională, cu ocazia unui eveniment dedicat schimburilor se seminţe.
Roșiile cultivate acum în zona deşertică Kolda din Senegal provin din semințe păstrate de o bătrână care locuiește în zona Gherla, județul Cluj. La rândul său, bătrâna le-a primit ca dar de nuntă de la mama sa.
"În 2011, un coleg de-al nostru a participat la un schimb de seminţe în Senegal, într-o regiune deşertică de lângă Dakar. Acolo nu se cultivaseră niciodată roşii, dar noi le-am oferit nişte seminţe adaptate să reziste la secetă de la o bătrână de lângă Gherla, care le-a primit ca dar de luntă de la mama ei. Roşiile s-au prins, astfel că, în 2012, două sate din zonă cultivau roşiile noastre", a declarat Ramona Duminiciuoiu , coordonator Eco Ruralis, pentru economica.net.