MENIU

Rise Project: Dragnea a preluat fraudulos Tel Drum, potrivit unui raport secret al DGIPI

Jurnaliștii de investigații de la Rise Project au publicat, joi, un raport clasificat al serviciului secret al Ministerului de Interne, DGIPI, potrivit căruia șeful PSD, Liviu Dragnea ar fi „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA", fapt pe care Dragnea l-a negat întotdeauna. Chiar în ziua în care apare documentul secret al DGIPI, redacția Rise Project a fost vizitată de o echipă ANAF. Liviu Dragnea s-a distanțat de această acțiune în forță, spunând că are sentimentul că se dorește compromiterea sa și a cerut ministrului de Finanțe și șefului ANAF să dea explicații privind prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project.

Rise Project a publicat joi un raport secret despre oamenii și banii șefului PSD – raport care se află acum în arhiva DGPI. Operațiunea a vizat afacerile cu bani publici ale grupării, zeci de licitații, controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență.

Documentul clasificat publicat de RISE se intitulează „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman.”

Documentul secret descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ" prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate. Iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive.

Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA".

Control inopinat al ANAF la "Rise Project". Jurnaliștii pregăteau noi dezvăluiri despre Dragnea

„Acțiunile la purtător" sunt certificate anonime. Oricine deține această hârtie, care specifică un anumit procent din acțiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Când se mișcă hârtia, se schimbă patronul. Nu există birocrație, totul rămâne secret. La vedere, însă, de corporația Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinerețe. Ei apar în acte.

Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali.

DGPI a mai fost preocupat de banii care ajung la PSD, descoperind că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc toate tipurile de alegeri, locale, legislative, prezidențiale.

Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici.

Zorii prieteniei dintre Liviu Dragnea și Tăriceanu

Raportul dezgroapă și zorii prieteniei dintre președinții de azi ai Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, adică tandemul politic care guvernează țara.

A început în 2005 cu 257 de miliarde de lei vechi pe care Tăriceanu i le-a dat lui Dragnea pe mână. Primul era premier, celălalt conducea Consiliul Județean, iar în Teleoman erau inundații grave în acel an. Apa spulberase un pod pe care tocmai îl reparase firma Tel Drum. A fost o lucrare fictivă, scriu ofițerii DGPI, dar pe fondul calamităților naturale, Tăriceanu i-a alocat banii lui Dragnea cu titlu de forță majoră. Asta a permis negocieri cu o singură sursă, evitarea lictațiilor publice, până când fondurile au ajuns la Tel Drum – constatau ofițerii DGPI.

Un an mai târziu, tot pe bani publici, a venit adevărata infuzie de capital.

Raportul secret a fost îngropat instituțional, fără efecte judiciare

Redăm integral din informarea DGPI: „în cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri județene, Liviu Nicolae Dragnea propune și obține aprobarea consilierilor județeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor județene (...) câștigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care și-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani."

Caietul de sarcini a fost special croit pentru corporație, în timp ce județul Teleorman, cu un buget sărac, care nu depășea 200 de milioane lei anual, a înregistrat o datorie publică de 1,5 miliarde lei.

Raportul DGPI a fost îngropat instituțional, fără efecte judiciare, scrie Rise Project. Până acum, când cineva l-a scurs din sistem.

Asaltul ANAF asupra Rise Project

O echipă de control de la ANAF s-a deplasat joi la sediul "Rise Project" și a solicitat documente aferente anilor 2016 și 2017.

"Ne-au comunicat că este vorba de un control inopinat. Se verifice activitatea 'Rise Project'. Nu ne-au dat detalii că ar avea suspiciuni că am fi comis vreo încălcare a Codului Fiscal. Trebuia să prezentăm documentele în cel mai scurt timp posibil. Unul dintre inspectori ne-a spus că ar vrea chiar pe loc să depundem documentele. Ne-au lăsat o adresă prin care ne explică ce documente trebuie să ducem vineri dimineață la ei", a declarat jurnalistul Biro Attila, la Realitatea TV.

Acesta afirmă, însă, că nu are probe care să arate că a existat vreun ordin pentru ca ANAF să îi viziteze joi.

Florin Tunaru, vicepreședinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman și asociat în Fundația pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea, au mai precizat cei de la "Rise Project", pe Facebook.

Reacția lui Liviu Dragnea: Sunt indignat de ceea ce se întâmplă

În urma controlului făcut de doi inspectori ai ANAF la redacția Rise Project, Liviu Dragnea a emis o declarație de presă în care susține că nu are nicio legătură cu acțiunea ANAF.

Președintele PSD a transmis presei: "Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacția Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declarații:

1. Nu am nici o implicare în prezența unor inspectori ANAF în redacția Rise Project.

2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă.

3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea.

4. Faptul că o instituție de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituțiilor statului în viața acelei instituții de presă.

5. Acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidențial de tristă amintire, când instituții de presă ostile acestuia erau ținta instituțiilor de forță.

6. Cer ca ministrul de Finanțe și șeful ANAF să dea explicații imediat privind prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project.

7. Vreau ca aceste explicații să fie publice".

Precizări ANAF referitoare la controlul DGAF la sediul Rise Project

În urma informațiilor apărute în presă referitoare la controalele efectuate de inspectorii antifraudă la sediul Rise Project, președintele ANAF, Bogdan Stan, a făcut următoarele precizări:

"Din primele informatii puse la dispozitie de conducerea DGAF rezulta ca inspectia desfasurata la sediul Rise Project a avut loc in urma unei analize de risc efectuata de catre DGAF. Aceasta analiza de risc a fost facuta ca urmare a unei sesizari depuse la sediul DGAF Bucuresti. Precizam ca in fiecare zi DGAF desfasoara sute de controale, bazate pe analize interne minutioase, care nu au legatura cu continutul editorial al unor publicatii".

Presedintele ANAF va face declaratii de presa vineri, la sediul Guvernului, după întâlnirea cu premierul Mihai Tudose.

 
Mai multe articole despre:
ANAF DGIPI Liviu Dragnea