MENIU

RISC însemnat de avalanșă din cauza ninsorilor - UNDE sunt cele mai periculoase zone

Meteorologii avertizează că, în următoarele zile, riscul de avalanșă este foarte ridicat în munții Bucegi și Făgăraș, din cauza ninsorilor. 

 

Administrația Națională de Meteorologie a informat de riscul însemnat de avalanșă din următoarele zile din cauza ninsorilor. Avertizarea meteorologilor este în vigoare până joi seară, la ora 20.00.

În Munții Făgăraș a nins moderat, iar ninsorile vor continua. Aici, stratul de zăpadă proaspătă depășește local 10-15 cm, în special pe versanții sudici, dar va mai crește ușor. Stratul vechi este consolidat, iar la peste 1800 m înghețat. La peste 1800 m, la supraîncărcări, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări mari în zonele în care s-a acumulat mai multă zăpadă. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, depus peste cruste de gheață și există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii pe versanții sudici.

Și în Munții Bucegi s-au depus 10-15 cm de zăpadă, tot pe versanții sudici. Stratul nou de zăpadă s-a depus pe cel vechi, deja înghețat, alunecarea fiind astfel favorizată. La peste 1800 de metri, la supraîncărcări oricât de mici, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici sau medii. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, iar pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii în zonele cu depozite mai mari. 

Meteorologii amintesc și de munții Rodnei, Parâng-Șureanu, Căliman, Bistriței, Ceahlău, unde riscul de avalanșă este încadrat la categoria „moderat”. Sub 1800 de metri, zăpada proaspăt depusă poate aluneca peste aceste cruste, riscul fiind amplificat la supraîncărcări mari, în zonele cu depozite mai vechi.