MENIU

Rezultate extraordinare pentru PRIMUL vaccin anti-COVID-19 pe bază de plante: Poate fi obținut în 19 zile - Cât de bine protejează

Rezultate extraordinare pentru PRIMUL vaccin anti-COVID-19 pe bază de plante Foto: CTNews.com

Cercetătorii dau o veste bună în plin avânt al noilor mutații de coronavirus pe tot globul. Primul vaccin împotriva COVID-19 pe bază de plante se află în ultimele faze de studii și este eficient pentru varianta Delta de coronavirus.

Medicago, companie biofarmaceutică cu sediul în Quebec, și grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) au anunțat, marți, rezultate pozitive de eficacitate și siguranță ale studiului global de fază 3 a candidatului pentru vaccinul COVID-19 pe bază de plante. Studiul a fost efectuat pe peste 24.000 de adulți cu vârste de peste 18 ani, în șase țări, relatează g4media.ro, citând anunțul companiei.

Oamenii de știință canadieni susțin că acest prim vaccin împotriva COVID-19 ar fi eficient și împotriva tulinii Delta, foarte contagioasă, cu o eficacitate de peste 75%. În plus, primele rezultate clinice arată că vaccinul a fost bine tolerat, fără reacții adverse grave, în grupul pe care a fost realizat studiul, potrivit unui comunicat de presă al celor două companii.

Rata generală de eficacitate a vaccinului împotriva tuturor variantelor de SARS-COV-2 a fost de 71% și a demonstrat o eficacitate de 75,3% împotriva COVID-19 de orice severitate pentru varianta Delta dominantă la nivel global.

Varianta Omicron nu intrase în circulație la momentul studiului.

Într-un interviu pentru CTNews, acordat marți, vicepreședintele executiv Medicago, Marc-Andre D’Aoust, a anunțat că studiul s-a focalizat pe variantele COVID-19.

„În analiza noastră de eficacitate, rezultatele arată că vaccinul este eficient împotriva tuturor acelor variante pe care le-am observat în timpul studiului”, a spus el.

Vaccinul folosește tehnologia pe bază de plante pentru a crea „particule asemănătoare vaccinurilor” (numite VLP), concepute pentru a imita structura virusurilor, astfel încât sistemul imunitar să le poată recunoaște și să creeze un răspuns prin anticorpi. Particulele VLP nu conțin materiale genetice de bază, ceea ce le face neinfecțioase și incapabile să se reproducă.

Vicepreședintele companiei, D’Aoust, a mai dat o veste bună legată de producerea acestui vaccin pe bază de plante, și anume că este nevoie de doar câteva zile pentru ca Medicago să poată produce vaccinul din momentul în care au secvența virusului în mâinile cercetătorilor.

„Deci, pentru un virus nou, de exemplu, odată ce avem secvența, în 19 zile, am descoperit că putem produce un VLP de calitate pentru cercetare, care este structura vaccinului pe care îl folosim... De acolo poate continua dezvoltarea. Și asta am făcut pentru dezvoltarea vaccinului COVID-19 la începutul anului 2020”, a explicat acesta.

În scurt timp va fi cerută aprobarea pentru vaccinul Medicago în Canada.

„Combinația dintre adjuvantul pandemic stabilit de GSK cu tehnologia de vaccinare pe bază de plante de la Medicago are un potențial semnificativ de a fi o opțiune eficientă, stabilă la frigider, pentru a ajuta la protejarea oamenilor împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Thomas Breuer, director global GSK pentru sănătate.