MENIU

REZULTATE ADMITERE 2015. Viitori medici în România, buni pentru străinătate. VIDEO

REZULTATE ADMITERE 2015. Peste 3.600 de absolvenţi de liceu s-au bătut pe cele 1.420 de locuri scoase la concurs anul acesta de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Capitală. Cea mai mare concurenţă a fost la Medicină Generală, 4,5 candidaţi pe loc. Peste jumătate dintre ei recunosc că vor să plece să lucreze în clinicile din străinătate imediat după absolvire. Ar rămâne în ţară doar dacă ar primi salarii mai mari de o mie de euro în primul an de rezidenţiat. Acum, statul le dă în jur de 300 de euro.

REZULTATE ADMITERE 2015. Cei 3.635 de candidaţi au avut la dispoziţie două ore şi jumătate pentru a răspunde la o sută de întrebări. La finalul probei, unii au izbucnit în lacrimi de fericire. Cei mai emoţionaţi au fost însă părinţii.

Andrei se pregăteşte de patru ani pentru Medicină.
Reporter/Candidat: Ce-a făcut? A luat 92! Cum a fost examenul? Ok, mi s-a părut ok, cred că o să fie note mari, dar cred că o să intru.

Alţi candidaţi însă au vărsat lacrimi de tristeţe.
Reporter/Candidat: Vrei să pleci în străinătate? Da.

Reporter/Candidat: Ce ţară te-ar tenta? Anglia, pentru că acolo oamenii sunt apreciaţi la adevărata lor valoare.

Din '89 şi până acum, 24.000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate. Ministrul Sănătăţii spunea în primăvară că va analiza ideea ca absolvenţii de medicină să lucreze în ţară cel puţin zece ani după licenţă.

"Dacă există o astfel de posibilitate şi asta ar veni să returneze comunităţii o parte din ceea ce au dobândit absolvenţii noştri în timpul facultăţii şi oamenii să beneficieze de ceea ce vor face ei ca medici, eu cred că ar fi foarte bine", spune Ioanel Sinescu, rector UMF.

950 de locuri sunt finanţate de la buget. Pentru locurile cu taxă, doritorii trebuie să plătească între 6.000 şi 9.000 de lei pe an.