MENIU

Rezidenții din Mariupol demască scenariul regizat cu ocazia vizitei lui Putin. „Nu este real! Totul este pentru spectacol!”

Foto: The New Voice of Ukraine

Un videoclip în care Vladimir Putin este acuzat că folosește sosii atunci când apare în public a reapărut după ce Kremlinul a declarat că președintele rus a vizitat un oraș din Ucraina ocupat de Moscova.  În timpul videoclipului de propagandă, în care liderul de la Kremlin întreține discuții aparent amicale cu localnicii în timpul vizitei în orașul ocupat Mariupol duminică, 19 martie, se aude vocea unei femei strigând ceva care sună de genul: „Nu este real! Totul este pentru spectacol!”

Strigătul se aude în versiunea videoclipului publicat de serviciul de presă al Kremlinului și de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti, dar ulterior a fost șters.  

Localnicii care apar într-o înregistrare video nocturnă stând de vorbă cu președintele rus au fost identificați ca fiind membri ai aceleiași familii - un bărbat în vârstă Mikola Lotkov, fiul său Dmitro, nora Katerina - și un prieten de familie, Oleksi Bondarenko, sunt cunoscuți printre localnici ca hoți de carieră, a relatat canalul de Telegram al portalului Mariupol.Sprotiv. Mikola Lotkov i-a mulțumit lui Putin pentru că i s-a oferit un apartament după ce a pierdut tot. 

Potrivit portalului, o femeie din grup, Irina Volosatova, a fost de asemenea acuzată de furt. Femeia i-a mulțumit lui Putin pentru „victorie”. Rezidenți ai orașului susțin că aceștia au luat parte la jafuri în timp ce orașul se afla sub bombardamente, anul trecut.

Versiunea inițială a filmării - în care se aude strigătul unei femei: „Totul este fals. Este doar un spectacol” - a fost editată ulterior de agențiile ruse de presă. Potrivit unui reportaj BBC, dialogul a avut loc într-un nou cartier rezidențial pe care autoritățile de ocupație îl ridică la periferia orașului.

Versiunea Kremlinului este una foarte roz: „Totul a fost foarte spontan. Nici deplasările sale în oraş nu erau prevăzute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu vizita lui Putin la Mariupol, un oraș de pe malul Mării Azov ocupat de forțele rusești în mai anul trecut după câteva luni de asediu.  

„Ca un hoţ, Putin a vizitat oraşul ucrainean Mariupol adăpostindu-se în spatele nopţii. În primul rând, aceasta este mai sigur. De asemenea, noaptea îi permite să pună accent pe ceea ce vrea el să arate şi ţine oraşul pe care armata lui l-a distrus în totalitate şi pe cei câţiva locuitori care au supravieţuit la adăpost de privirile indiscrete”, a reacțional Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

„Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat Mariupol” în timpul nopţii, „probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de „eliberarea” lui”, a scris Consiliul Municipal din Mariupol pe contul său de Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internaţional emis împotriva liderului de la Kremlin.

Mai multe articole despre:
vladimir putin rusia ucraina razboi ucraina mariupol