MENIU

Revoluție în Franța: Extrema dreaptă a câștigat detașat alegerile. Întreaga viață politică se va schimba din temelii

Revoluție în Franța: Extrema dreaptă a câștigat detașat alegerile. Foto: Profimedia

Partidul Adunarea Națională (Rassemblement national, RN), condus de Marine Le Pen și reprezentat în primul tur al alegerilor legislative istorice din Franța de către tânărul Jordan Bardella, a obținut o victorie zdrobitoare în scrutinul din acest weekend. Dacă rezultatele se vor menține în turul doi, acest fapt ar însemna pentru prima dată ca puterea să fie preluată de extrema dreaptă în Franța de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Primele proiecții pentru viitoarea Adunare Națională sugerează că RN și aliații săi ar putea obține fie o majoritate relativă puternică, fie chiar o majoritate absolută, la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor, pe 7 iulie.
"Francezii au dat un verdict clar", a declarat Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, care pare să se apropie nestingherit de Matignon, sediul unde se instalează premierul Franței. 
 
Al doilea tur al alegerilor legislative va fi "unul dintre cele mai decisive din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republici" franceze, fondată în 1958, a adăugat el, asigurând că dorește să fie, dacă va câștiga, "premierul tuturor francezilor", "un premier de coabitare care respectă Constituția", dar "intransigent".
 
Acuzații grave la adresa numărului 2 din NATO. Mircea Geoană ar fi plagiat lucrarea de doctorat. De la cine s-a „inspirat”?

Marine le Pen jubilează

Pariul președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională în seara înfrângerii candidaților săi la alegerile europene din 9 iunie este în orice caz definitiv pierdut.
"Blocul macronist" este "practic șters", a declarat cu satisfacție Marine Le Pen, care a pierdut în fața lui Macron la ultimele două alegeri prezidențiale.
 
Francezii au arătat "dorința lor de a întoarce pagina celor șapte ani de putere disprețuitoare și corozivă" a președintelui Emmanuel Macron, a spus Marine Le Pen, aleasă din primul tur în circumscripția ei din departamentul Nord, scrie StiriDiaspora.
Legislativele au ca scop alegerea celor 577 de deputați din Adunarea Națională, a cărei viitoare configurație va depinde de negocierile dintre partide și de eventualele retrageri și instrucțiuni de vot din fiecare circumscripție. În plus, această a doua rundă ar putea fi marcată de un număr record de triangulare (alegeri între primii trei candidați).
 
Nicolae Ciucă: „În unanimitate, susținem desfășurarea alegerilor prezidențiale la termen!”
 
Dacă Jordan Bardella va ajunge la Matignon, ar fi prima dată de la Al Doilea Război Mondial când un guvern de extremă dreaptă ar conduce Franța. Președintele RN a avertizat, însă, că va accepta postul de prim-ministru doar dacă partidul său deține majoritatea absolută.
Aceasta ar fi, de asemenea, o coabitare fără precedent între Emmanuel Macron, președinte pro-european, și un guvern mult mai ostil Uniunii Europene, care ar putea genera tensiuni în privința prerogativelor celor doi șefi ai executivului, în special în materie de diplomație și apărare.
Un alt scenariu posibil este cel al unui parlament blocat, fără posibile alianțe între taberele foarte polarizate, cu riscul de a scufunda Franța în incertitudine.
 
CFR Călători ne spune să ne așteptăm la întârzieri și mai mari. Operatorul feroviar anunță că va extinde restricţiile de viteză în perioadele caniculare