Revoluţia fiscală îi loveşte pe bolnavi, inclusiv pe cei de cancer, dar şi pe gravide
Revoluţia fiscală face noi victime. De această dată a venit rândul celor aflaţi în concediu medical, cărora noile reglementări le-a redus semnificativ veniturile, inclusiv celor bolnavi de cancer şi femeilor aflate în concediu de maternitate, transmite Realitatea TV. Întrebat despre aceste noi disfuncţionalităţi, ministru Finanţelor a declarat, marţi, "că până miercuri se discută toate aceste lucruri, pentru ca astfel de situaţii să fie acoperite, mai întâi legal, apoi şi financiar." Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, nu a dorit să comenteze subuectul, motivând că este o situaţie tehnică ce nu ţine strict de sănătate, ci de finanţe şi de legislaţia muncii.
Noua modificare cu efect nefavorabil asupra unor oameni cu venituri medii şi aflaţi în situaţii dificle a fost adusă de o profesoară care se tratează contra cancerului. "Sunt in concediu medical, în urma tratamentului pe care îl efectuez pentru cancer de col uterin. Sunt profesor cu gradaţie de merit şi luam, în concediul medical lunar, aproximativ 4.000 de lei. De data aceasta, în urma ordonanţei 3/2018, m-a anuntat contabila că îmi va scădea salariul cu 1360 de lei. Măcar pentru codul 14, pentru bolnavii de cancer, ar trebui să nu se atingă de salarii, e o cruzime fără margini," a declarat Maria Păsărin pentru Realitatea TV.
Bolnavii de cancer nu sunt singurele persoanele lovite de efetele nefavortabile ale OUG 3/2018. Astfel, persoanele aflate în concediu medical, salariați sau șomeri, precum și persoane asigurate voluntar pentru concedii și indemnizații și persoanele aflate în concediu de maternitate vor plăti CAS la întreg venitul realizat, nu 35% din brutul mediu, cum se întâmpla înainte de aplicarea ordonanţei.
Potrivit calculeolor BNS, toți salariații aflați în concediu medical care câștigă la nivelul salariului minim pierde aprox 3% din salariul net prin introducerea acestei măsuri, pierderea de venit net se accentuează în special în cazul salariilor peste medie.
În această situaţie, pierderea de venit net este de aprox 10%.
În cazul șomerilor, deși suma aferentă CAS de plată este mai mică, faptul că va fi suportată din indemnizația primită de șomer, va afecta suma netă rămasă la dispoziția șomerului aflat în concediu medical, care oricum este foarte mică, mai arată coumincatul BNS.