MENIU

Revoltă după anunţul unei licitaţii cu bunuri ce au aparţinut lui George Enescu. Veridicitatea obiectelor, pusă la îndoială

Sursa foto: Facebook

Anunţul unei licitaţii cu bunuri care au aparţinut lui George Enescu a stârnit revolta opiniei publice. Zeci de oameni de cultură pun la îndoială veridicitatea obiectelor, o vioară şi o partitură, şi se tem că, dacă se dovedesc a fi originale, patrimonoiul naţional ar putea fi înstrăinat. Casa de licitaţii susţine că a respectat toate normele legale.

În ziua în care se sărbătoreau 140 de ani de la naşterea maestrului George Enescu, o casă de licitaţii a anunțat că în septembrie va scoate la licitaţie mai multe obiecte care i-au aparţinut marelui compozitor, printre care partitura-manuscris a operei Oedip şi o vioară primită de Enescu de la Familia Regală a României.

,,Marcând două evenimente importante pentru Arta și Cultura Națională dar și Universală, împlinirea a 140 de ani de la nașterea celui mai mare muzician român, George Enescu și totodată desfășurarea celei de a 25- a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”, un festival care a cuprins întreaga țară: București, Bacău, Sibiu, Timișoara, Cluj; în acest context obiectivul nostru este acela de a pune în lumină una dintre cele mai desăvârșite compoziții ale maestrului și care l-a consacrat pe marele muzician, opera Oedipe’’, au precizat reprezentanții Muzeului Național ,,George Enescu’’.

Mai mulţi oameni de cultură şi-au exprimat public îngrijorarea.

,,Fără catalog, fără prezentare profesionistă, fără indicarea provenienței lor, piesele care urmează să fie licitate de către casa "Historic" în septembrie – așadar în chiar perioada Festivalului – riscă să se evaporeze în natură", a afirmai Mihai Şora.

,,În contextul numeroaselor discuții și solicitări din spațiul public, reiterăm faptul că partitura operei Oedipe (manuscrisul) se află la muzeu, bine păstrată în condiții corespunzătoare de conservare și protecție. Experții muzeului lucrează în prezent la dosarul de clasare pentru partitura generală integrală a operei Oedipe, pe care o deține muzeul. (…) Muzeul nu poate decât să asigure opinia publică de prezența în instituție a manuscrisului original. Precizăm, de asemenea, că niciunul dintre angajații sau experții muzeului nu a văzut documentele scoase la licitație sau vioara", au mai transmis reprezentanții Muzeului Național ,,George Enescu’’.

Muzeul nu a fost contactat de casa de licitații, iar experții noștri nu au văzut documentele respective.

Manuscrisul original al tragediei lirice Oedip se află în patrimoniul statului, la muzeul George Enescu. De aici îndoiala că ce se licitează nu este autentic. La fel şi vioara.

,,Noi am aflat din presă. Casa de licitaţii nu ne-a contactat, cum probabil ar fi trebuit’’, a explicat Mariana Petrescu, reprezentant Muzeul George Enescu.

Singura cale prin care alte manuscrise ale celei mai mari opere ale lui Enescu ar fi putut ajunge la alte persoane, şi nu la stat ar fi fost din fondul lui Romeo Drăghici, avocatul şi prietenul compozitorului care s-a ocupat de moştenirea lui.

Pe de altă parte, reprezentanţii casei de licitaţii spun că toate bunurile au o provenienţă certificată, nu există nicio pretenţie din partea nimănui şi că au respectat întocmai toate formalităţile legale.

Mai multe articole despre:
licitatie geroge enescu revolta