MENIU

REVELION 2015. Tradiţii legate de noroc, sănătate şi căsătorie

REVELION 2015. Tradiţii legate de noroc, sănătate şi căsătorie

În ziua de Anul Nou se deschide cerul şi Dumnezeu se uită pe pământ, dar numai oamenii buni şi drepţi îl pot vedea şi pot cere de la Dumnezeu orice vor şi vor primi. Oamenii stau treji toată noaptea pentru că norocul umblă pe drum, iar dacă te găseşte dormind, nu te mai caută.

De asemenea, în noaptea de Anul Nou, tinerii pot afla când se vor căsători şi cum va fi alesul/aleasa - bogat sau sărac, frumos sau urât.

În unele zone ale ţării, pentru sărbătorile Crăciunului se făcea un colac ritual, numit “stolnic”, ca dar pentru Dumnezeu. Acest colac se aşeza pe colţul mesei, pe o mână de grâu şi o mână de otavă, iar pe pe el se puneau câteva fire de usturoi. De Anul Nou, la întoarcerea de la biserică, toată familia se aşeza în jurul mesei, tăiau stolnicul şi-l mâncau cu credinţa că Domnul va fi cu ei de aici înainte.

Grâul de pe masă se arunca în grâul de sămânţă ca să fie binecuvântat şi ferit de neghină şi alte buruieni, iar otava se păstra, şi pe timpul plugului se da boilor. Usturoiul se folosea peste an, în cazul în care se îmbolnăvea cineva din casă, cu el făcându-se cruce pe fruntea bolnavului.

Citeşte continuarea pe stiri.tvr.ro.