MENIU

Returnarea tezaurului României furat de Rusia a intrat pe agenda Parlamentului European. Când va fi dezbătut acest subiect sensibil

Returnarea tezaurului României furat de Rusia a intrat pe agenda Parlamentului European

Recentele demersuri pentru recuperarea tezaurului României, furat de Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au reușit să atragă atenția Parlamentului European. Această problemă delicată a fost adusă pe agenda dezbaterilor europarlamentare, generând un interes semnificativ și speranțe pentru o soluționare în favoarea României.

În luna martie, pe agenda plenarei Parlamentului European de la Strasbourg se regăsește un subiect de mare importanță pentru România - returnarea tezaurului istoric furat de Rusia. Calendarul public menționează că acest subiect va fi discutat și se așteaptă ca un proiect de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac să fie supus votului eurodeputaților.

Acest demers vine ca un impuls semnificativ în eforturile de recuperare a bunurilor culturale românești furate și confiscate în mod injust de către Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin implicarea directă a Parlamentului European în această problematică, se aduce o nouă speranță românilor că patrimoniul lor istoric și cultural va fi returnat în cele din urmă țării de origine.

VIDEO. Nicolae Ciucă, lansare de candidați în Moldova. Cum s-a dezvoltat regiunea în mandatul liberalilor

Potrivit proiectului de agendă a sesiunii plenare din luna martie, aprobat de Conferința Președinților, subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie, la Strasbourg.

Această discuție semnificativă reprezintă un pas crucial către îndreptarea acestei nedreptăți istorice și restaurarea bogățiilor culturale și istorice ale țării. Astfel, România se află în fața unei oportunități de a-și recâștiga patrimoniul pierdut și de a-și evidenția importanța culturală și istorică în cadrul comunității europene.

Anul trecut, și BNR a organizat un eveniment cu tema “Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol”.

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României a declarat că s-au făcut demersuri importante pentru aducerea tezaurului României în țară și după Revoluție, dar și înainte de 1990.

„Lucrurile sunt clare, pentru noi. Tezaurul a plecat într-un context istoric dramatic, iar BNR și-a asumat responsabilitatea de a întreține și după 1990, dar și înainte de 1990 au existat impulsuri de a întreține vie ideea că avem un activ important al Românei aflat în Rusia. După 1990 BNR a susținut aducerea tezaurului. Cum spunea și Mugur Isărescu, Europa nu știe prea multe despre acest tezaur, dar pentru România lucrurile sunt clare”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Vila lui Coldea, pe numele unui misterios Bogdan Neidoni. Cine sunt ofițerii fără chip ai serviciilor, care ridică imperii imobiliare

Tezaurul României de la Moscova este o necunoscută în acest moment la nivel european - este declarația făcută de Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale susține că va susține demersul europarlamentarului Eugen Tomac la Bruxelles pentru recuperarea aurului. 

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat că instituția va organiza o serie de evenimente cu scopul de a reafirma dreptul de creanță al României asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917.

În noiembrie anul trecut, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a decis să readucă în discuție problema Tezaurului României de la Moscova, menționând că țara noastră este "singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat". "El trebuie făcut cunoscut și promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă".

"Am avut prilejul de a participa ieri, la invitația Băncii Naționale a României, la simpozionul "Tezaurul României evacuat la Moscova - un drept de creanță mai vechi de un secol".
SUA au calificat drept "iresponsabile" noile amenințări ale lui Vladimir Putin privind un război nuclear
 
România este singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat.
 
Pe lângă tezaurul Băncii Naționale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus și întregul tezaur cultural. La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecțiile de artă publice și private, colecțiile Academiei Române, chiar și bijuteriile Reginei Maria, precum și arhivele principalelor instituții ale statului: Consiliul de Miniștri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranța statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceți domnești, panaghiarele lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Neamț, Epitaful de la Cozia (1936) și multe alte cărți vechi, picturi valoroase, precum și portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria națiunii române a fost dusă la Moscova.
Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanșat de Rusia, țările europene sunt obligate să-și consolideze mecanismele de apărare și să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova", a transmis liderul PMP, într-un mesaj postat pe Facebook.
George Simion, atac la Ciolacu, după ce premierul l-a numit „Mirel din Turnu Măgurele”: „Marcel, covrigarul din Buzău”
 
"El trebuie făcut cunoscut și promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă.
 
Sunt profund onorat și îi mulțumesc domnului academician Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale, pentru moneda “100 de ani de la încheierea unificării monetare" pe care mi-a oferit-o.
Indiferent cât va dura, nu avem dreptul să renunțăm. Acest demers este legitim și trebuie privit ca un act firesc de demnitate națională, pentru că are o dimensiune uriașă istorică, politică și, bineînțeles, monetară", a mai spus Eugen Tomac.
 
El a arătat că, "acum, când Uniunea Europeană își definește strategia privind combaterea traficului de bunuri culturale relocate în timp de război, trebuie să acționăm și să facem cât mai cunoscută această problematică la nivelul instituțiilor europene".
 
"Eu voi iniția un amplu demers de promovare a situației Tezaurului României sechestrat în Rusia. Primul pas va fi prezentarea, în Parlamentul European, a celor două volume excepționale traduse în limba engleză: "The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow" scrisă de domnul Cristian Păunescu și "Destinul Tezaurului României" o colecție de documente inedite, autor Ilie Schipor", a arătat europarlamentarul.
 
Potrivit acestuia, situația Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european.
România scoate Huawei din rețeaua națională 5G. Cum justifică guvernul această decizie