Retragerea trupelor NATO din Afganistan, decisă oficial - Președintele Joe Biden, anunț despre trupele americane. Ce va face România
Aliaţii din cadrul NATO au anunţat miercuri decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai 2021 pentru a o finaliza "în câteva luni", înainte de 11 septembrie 2021. Și România a anunțat oficial retragerea celor peste 700 de militari, prin ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Președintele american Joe Biden a făcut anunțul oficial al retragerii trupelor americane dislocate în Afganistan după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.
Miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au participat, în sistem de videoconferință online, miercuri seară, la dezbaterea privind retragerea trupelor NATO din Afganistan, prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa, la Bruxelles, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.
În final a fost adoptată o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021.
„Orice atac al talibanilor împotriva trupelor aliate în timpul retragerii va primi un răspuns energic. (...) Vom continua să susţinem procesul de pace şi salutăm" conferinţa de pace de la Istanbul, preconizată să aibă loc între 24 aprilie şi 4 mai ca pe o oportunitate de a face să avanseze acest proces”, se spune în comunicatul publicat la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă între miniştrii de externe şi miniştrii apărării din cele 30 de state membre ale Alianţei, relatează Agerpres.
Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit ş Italia. Acestor cinci ţări le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi angajaţi de 36 de state membre ale NATO şi parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea NATO „Resolute support”.
Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat la începutul reuniunii retragerea trupelor Alianței Nord-Atlantice din Afganistan. Anunțul oficial de retragere a trupelor americane din Afganistan a fost făcut ulterior de președintele american Joe Biden.
Blinken a declarat, miercuri, de la sediul NATO, că este timpul ca ţările membre ale Alianței să se retragă. Miniştrii apărării şi afacerilor externe din NATO dezbat, miercuri, retragerea din Afganistan, dar și situația provocată de Rusia în Ucraina prin desfășurările militare în zonă.
„Aliaţii au decis că noi vom începe să ne retragem forţele din cadrul misiunii 'Resolute Support' către 1 mai. Această retragere va fi ordonată, coordonată şi deliberată. Aşteptăm ca retragerea tuturor forţelor americane şi a celor ale misiunii să se termine în câteva luni", precizează un comunicat publicat după anunţul preşedintelui american Joe Biden.
Joe Biden a anunțat anterior, înainte cu câteva zile, că va retrage trupele militare americane din Afganistan până pe 11 septembrie. Data nu este deloc întâmplătoare. Este momentul la care se comemorează 20 de ani de la cel mai grav atac terorist din istorie asupra americanilor. Decizia președintelui Joe Biden este, însă, contestată de Congres, relatează Realitatea PLUS.
Democraţii sunt cei care susţin că este timpul ca tinerii militari americani să revină acasă. Şi asta după ce, în războiul care durează din octombrie 2001, şi care a costat 2 mii de miliarde de dolari, au murit 2.400 de militari ai Statelor Unite. În schimb, republicanii susţin că trupele ar fi puse în pericol, progresul înregistrat ar fi ameninţat, iar Afganistanul ar ajunge la război civil.
Pe de altă parte, fostul președinte Donald Trump anunţase anul trecut că vrea ca militarii să se întoarcă acasă până pe 1 mai. Talibanii vor cu orice preţ retragerea americanilor până la data fixată de Trump.
Secretarul de stat american Blinken a anunțat miercuri, la sediul Alianței, că NATO va lucra la o fază de adaptare, după ce Washingtonul şi-a anunţat intenţia de a pune capăt, până la 11 septembrie 2021, celui mai îndelungat război în care au fost implicate SUA.
Miniştrii apărării şi afacerilor externe din NATO dezbat chiar în această seară retragerea din Afganistan într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa, la Bruxelles, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.
„Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Acum aproape 20 de ani, după ce Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie, împreună, am mers în Afganistan pentru a ne ocupa de cei care ne-au atacat și pentru a ne asigura că Afganistanul nu va deveni din nou un refugiu pentru teroriștii care ar putea ataca pe oricare dintre noi. Și împreună, am atins obiectivele pe care ne-am propus să le atingem. Și acum, este timpul să ne aducem forțele acasă. Președintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite”, a spus Blinken, într-o scurtă declarație de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În cadrul acestor scurte declarații, Jens Stoltenberg a anunțat și că pe agenda discuțiilor se află acțiunile militare din ultimele săptămâni ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia.
SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului de la 11 septembrie 2001, un moment important și în istoria NATO, întrucât atunci a fost activat în premieră și pentru singura dată articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord. Armata americană a alungat de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden, relatează caleaeuropeana.ro.
Reamintim că anul trecut, pe 29 februarie 2020, a fost semnat acordul dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan, precum și declarația comună de pace dintre SUA și guvernul afgan, urmate de inițierea negocierilor intra-afgane la 12 septembrie 2020. Astfel că, în ultimul an, prezența internațională din Afganistan a fost ajustată, ajungând la aproximativ 10.000 de militari la începutul anului 2021. În ianuarie 2015 NATO a lansat în Afganistan misiunea Resolute Support (RSM), pentru instruirea, consilierea și acordarea de asistență forțelor naționale afgane de securitate și apărare (ANDSF). RSM a urmat după operațiunea ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate).
România participă din 2002 în misiunile NATO din Afganistan - au murit 27 de militari români și alți peste 100 au fost răniți
După reuniunea miniștrilor de externe și ai apărării din NATO, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a anunțat oficial, retragerea celor 755 de militari români care participă la Misiunea Resolute Support (RSM) din Afganistan, de la 1 mai 2021, data convenită la nivelul membrilor Alianței Nord-Atlantice.
Reamintim că România participă la misiunile NATO din Afganistan încă din iulie 2002. România a dislocat atunci primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda ISAF. În misiunile de atunci și până în prezent, au murit 27 de militari români, ultimul pe 5 septembrie 2019. În același timp, peste 100 de militari români au fost răniți în timpul misiunilor din Afganistan, ultimii doi fiind răniți în timpul unui atac cu un dispozitiv exploziv în 21 octombrie anul trecut, potrivit Ministerului Apărării. Militarii români căzuți la datorie în Afganistan și în alte teatre de operațiuni în care țara noastră participă cu trupe sunt în galeria de onoare creată de Ministerul Apărării „Eroi - In memoriam”: https://www.mapn.ro/eroi/.