MENIU

Reţetă simplă de savarină

Savarina reprezintă pentru multă lume prăjitura copilăriei și nu există persoană care să nu fi gustat cel puțin o dată din acest desert, pregătit după multe rețete, dar toate cu același final gustos. Doina Popescu, din Târgu-Jiu, ne recomandă cu încredere prepararea în casă a acestei prăjituri a cărei savoare o depășește cu mult pe cea întâlnită în cofetării.

Ingredientele necesare pregătirii savarinei de casă sunt: 4 ouă, 2 căni de zahăr, 2 căni de iaurt, trei căni de făină, două pliculețe de praf de copt, o esență de vanilie, un borcan de gem de caise fie caise proaspete sau congelate, pasate în blender. Pentru final mai este nevoie de circa 800 grame de smântână de minim 30% grăsime sau lichidă pentru frișcă și zahăr pudră.

"Ouăle se bat cu cele două căni de zahăr până se obține o cremă untoasă, apoi se adăugă iaurtul și se amestecă. Praful de copt se amestecă cu făina și se adaugă compoziției, iar la final adăugăm esența de vanilie. Se tapetează cu unt și făină o tavă de mărime medie și se toarnă compoziția care se dă la cuptor pentru 25 de minute. După ce este gata, blatul trebuie să fie crescut cam de 3-4 degete și foarte pufos. Peste el se toarnă imediat cum a fost scos din cuptor două căni de apă rece. Separat se face un sirop din patru căni de apă, o jumătate de cană de zahăr și două sticluțe de esență de rom care se toarnă fierbinte peste compoziție. Se lasă să se însiropeze foarte bine blatul", spune Doina Popescu, scrie Agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
reţetă ingrediente savarină