MENIU

Rețeta de prăjitură cu morcovi, stafide și merișoare a părintelui Mina de la Mănăstirea Botoș

Rețeta de prăjitură cu morcovi, stafide și merișoare a părintelui Mina de la Mănăstirea Botoș. Foto: YouTube

Prăjitura cu morcovi, stafide și merișoare, o delicatesă cu rădăcini adânci în tradițiile culinare ale Mănăstirii Botoș, este o rețetă care poartă amprenta îndemânării și iubirii părintelui Mina. Această prăjitură nu doar că îmbină savoarea naturală a ingredientelor sănătoase, ci și aduce un strop de duioșie și căldură din bucătăria monahală, unde fiecare fel de mâncare este preparat cu grijă și credință.

Părintele Mina de la Mănăstirea Botoș a explicat pentru Trinitas cum se prepară o prăjitură delicioasă pentru perioada postului: prăjitură cu morcovi, stafide și merișoare.

„Astăzi vreau să vă prezentăm o tartă cu morcov, cu stafide și cu merișoare. Foarte bună. O tartă care merge și în zilele de dulce, și în zilele de post”, a spus părintele Mina.

Rețeta de prăjitură cu morcovi, stafide și merișoare a părintelui Mina

Ingrediente:

  • 300 ml de lapte vegetal;
  • 200 ml de ulei;
  • 500 g de zahăr;
  • 1,3 kg de morcov;
  • 200 g de merișoare:
  • 200 g de stafide;
  • 480 g de făină;
  • 15-20 g de praf de copt.

Părintele Mina a explicat, pas cu pas, modul de preparare al rețetei.

„ Vom face întâi următorul lucru: vom adăuga laptele vegetal într-un bol. Vom pune și uleiul și bineînțeles că vom pune și zahăr. Batem până când se omogenizează bine, până când simțim că s-a dizolvat puțin zahărul. Separat, după ce am turnat toată această compoziție, incorporăm ușor morcovul.

 
Morcovul, după cum vedeți, este o cantitate mare. Ras pare mai mult. Vom adăuga și merișoarele și vom adăuga și stafidele. În prealabil, stafidele trebuie puse la hidratat în apă călduță cam 15-20 de minute. Pentru a lega întreaga compoziție, avem nevoie și de jumătate de kilogram de făină. Amestecăm bine toată compoziția. Între timp punem și praful de copt. Se folosesc cam două pliculețe la cantitatea pe care o am eu.
 
Amestecăm. După ce am amestecat foarte bine, luăm o tavă mai înaltă în care așezăm foaia de copt, o potrivim și punem toată compoziția. Vom potrivi toată compoziția în tavă, să aibă un aspect uniform și estetic totodată. După ce am terminat de uniformizat întreg blatul, vom pune la temperatura de 180 de grade timp de 40 de minute. Scoatem tava din cuptor. Uitați ce bine arată !”, a spus părintele Mina pe YouTube.
 
Planta care va menține varza murată crocantă pe parcursul întregii ierni și îi va da un gust extraordinar. Secretul strămoșilor, uitat de mulți