MENIU

Retetă de ceapă murată. Ce beneficii nebănuite are

Ceapa murată este o delicatesă care nu trebuie să lipsească din cpmara niciunei gospodine. Pe lângă savoarea sa, aceasta are și numeroase beneficii pentru sănătate. Itaă despre ce este vorba și cum se prepară.

Ceapa, beneficii

Ceapa este un superaliment care are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Această legumă, atât de populară, conține antioxidanți puternici care ajută la protejarea organismului de inflamații, boli și chiar tulburări neurodegenerative.

Datorită proprietăților ei, ceapa are capacitatea de a lupta împotriva cancerului, de a proteja inima, de a apăra organismul de infecțiile respiratorii și multe altele.

Ceapa este cunoscută ca un aliment care luptă împotriva cancerului, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține. Beneficiile pentru sănătate includ capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor. Compușii de sulf pe care îi conține ajută la prevenirea dezvoltării tumorilor și a cancerului. Cercetările au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și un risc redus de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Protejează inima

Consumul de ceapă ajută la protecția cardiovasculară. Antioxidanții pe care îi conține ajută la reducerea riscului de cheaguri de sânge și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și reduce stresul oxidativ, prevenind daunele cauzate de radicalii liberi.

Ajută la menținerea oaselor puternice

Planta sacră, folosită în ritualurile religioase, încetinește procesul imbatranirii. Ce alte beneficii are

Ajută în lupta împotriva cancerului

Consumul de ceapă protejează oasele de fracturi, prin creșterea densității minerale osoase. Studiile au arătat o legătură între frecvența consumului de ceapă și creșterea densității osoase la femei. Ceapa conține substanțe care ajută la construcția osoasă și implicit în tratarea osteoporozei.

Ajută la prevenirea diabetului zaharat

Cercetările au arătat că printre beneficiile cepei pentru sănătate se numără și capacitatea de a ajuta la combaterea diabetului zaharat. Ceapa conține crom, care controlează nivelurile de glucoză din sânge.

Reduce riscul de artrită și astm

Consumul de ceapă reduce riscul de artrită. Conține quercitină, un compus care acționează pentru a inhiba inflamația și pentru a preveni durerile articulare. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator și capacitatea de a reduce riscul de astm.

Ce ce să înlocuiești sarea din mâncare. Alternative sănătoase

Apără organismul de infecțiile respiratorii

Datorită fitonutrienților pe care îi conține, ceapa are capacitatea de a apăra organismul de infecțiile respiratorii. Fitonutrienții din ceapă ajută la întărirea sistemului imunitar, luptă împotriva inflamației și accelerează vindecarea.

Consumul regulat de ceapă poate ajuta la creșterea capacității organismului de a lupta împotriva răcelilor și a altor boli respiratorii. Proprietățile antiinflamatorii ale cepei ajută la reducerea mucusului din căile respiratorii, îmbunătățește respirația și grăbește vindecarea.

Ceapă murată rețetă: Ingrediente

Puteți prepara și cepe întregi sau puteți opta pentru a tăia ceapa.

câteva cepe de mărime medie;
250 ml de apă;
170 ml oţet de mere;
2 linguriţe rase de sare;
2 linguriţe rase de zahăr;
1 foaie de dafin;
½ de linguriţă boabe de muştar;
½ linguriţă boabe de piper (eu am folosit alb, roşu şi verde).

Mod de preparare

Punem ceapa într-un borcan de sticlă. Când se murează se va înmuia şi va încăpea foarte bine.

Aşezaţi borcanul pe un suport metalic (poate fi şi o tavă sau chiar marginea chiuvetei) şi când amestecul de oţet şi mirodenii începe să fiarbă turnaţi-l în borcan peste ceapă.

Închideţi borcanul cu un capac etanş şi înveliţi-l bine cu câteva şervete de bucătărie sau cu ce aveţi la îndemână.

Lăsaţi borcanul să se răcească aşa învelit, eventual de seara până dimineaţa.

Sursa: bucate-aromate.ro