MENIU

Reţetă de 1 Decembrie: Până acum ai fiert greşit fasolea. Iată cum se prepară corect

Leguminoasele - fasolea, soia, năutul, lintea, arahidele sunt bogate în minerale, însă, potrivit dr. Amanda Rose, psiholog şi cercetător din SUA, organismul nostru asimilează aproximativ jumătate din cantitatea nutrienţilor. Avem nevoie de zinc, fier şi magneziu pentru a preveni stările depresive, iar dacă boabele de fasole sau alte leguminoase fac parte din dietă ta, există o modalitate uşoară de a creşte absorbţia acestor minerale. 

Este vorba de înmuierea leguminoaselor peste noapte, în apă foarte caldă - 60 de grade Celsius, pentru a reduce conţinutul de acid fitic. Această schimbare simplă are un efect uriaş: creşterea absorbţiei mineralelor în proporţie de 50-100%.

Studiile au arătat că, atunci când reducem acidul fitic din alimente, asimilăm mai multe minerale din acel aliment. Cantitatea de acid fitic variază în leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. Un nivel crescut se înregistrează în soia şi arahide.
Simplă fierbere nu este suficientă pentru reducerea acidului fitic. Potrivit unui studiu din 1980, care a analizat nivelul de acid fitic în trei tipuri diferite de fasole, după fierbere, a arătat că boabele de fasole roşie au păstrat 92% de acid fitic, fasolea pestriţă a păstrat 87% iar fasolea mung a păstrat 64%.

Un alt studiu a analizat nivelul de acid fitic din boabele de fasole după ce au fost înmuiate timp de trei ore în apă la temperaturi diferite. Concluziile arată că apă prea caldă sau prea rece nu est eficiente în reducerea acidului fitic şi că cea mai eficientă este apă la 60 de grade.

Iată metoda folosită dr. Rose pentru pregătirea boabelor de fasole:

1. Combinaţi apă clocotită cu apă filtrată şi turnaţi peste fasole până acoperiţi complet boabele. Faceţi asta cu o zi înainte de a găti propriu-zis fasolea şi puneţi vasul într-un loc cald.

2. Păstraţi apă fierbinte într-un termos şi pe măsură ce boabele absorb apă, completaţi din nou până sunt acoperite complet.

„Nu va cer să atingeţi sau să menţineţi temperatura de 60 de grade, dar lăsaţi fasolea cât mai mult la înmuiat, minimum 18 ore. Veţi vedea că prin această metodă boabele uscate se vor găti mai repede, vor fi digerate şi veţi asimila mai bine nutrienţii", recomandă dr. Rose.

Mai multe articole despre:
1 decembrie fasole reţetă cum se fierbe fasolea