MENIU

Rețeaua Coldea, mega-afaceri cu străinii! Cum a dat lovitura Dumbravă

Rețeaua Coldea, mega-afaceri cu străinii! Cum a dat lovitura Dumbravă

Generalul Dumitru Dumbravă este asociat într-o firmă ce se ocupă cu energia electrică solară. Partenerul lui Florian Coldea a deschis o firmă în luna martie alături de doi olandezi, pentru a oferi consultanță unor mari companii. Mai mult, generalul în rezervă susține că afacerile sale au fost distruse de dosarul deschis de procurorii DNA. 

Rețeaua lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă și-a extins afacerile și în afara țării. În luna martie a acestui an, Dumitru Dumbravă a înființat o afacere împreună cu doi olandezi. Noua firmă a generalului înregistrat de Cătălin Hideg este Gutami WLC SRL, cu sediul într-o luxoasă clădire de birouri din Sectorul 1. Firma se ocupă cu ”activități ale holdingurilor”.

Administratorii noii societăți sunt: Dumitru Dumbravă și olandezii Wieger Wagenaar și Gerrit Jan Pek Zheng. Gutami România Holding SRL are ca unic asociat - Gutami Solar Development România BV, o firmă înregistrată în Zwolle, Olanda.

Grupul Gutami a fost înființat în 2016 și recent s-a extins în Statele Unite, sub denumirea de Gutami INC. În prezent, compania se ocupă cu finanțarea și construirea parcurilor fotovoltaice sau a depozitelor de energie și hidrogen. Potrivit paginii oficiale a societății, acționar principal și CEO al companiei este Gerben Pek, care este și membru al clubului Rotary Groningen Belcampo. Dumitru Dumbravă spune că afacerile sale din străinătate au fost distruse de dosarul deschis de procurorii anticorupție.

„Acest scandal ne-a afectat foarte mult reputația și mediul de afaceri și unde aveam o reputație, acest vuiet public, clienții care sunt în afara României și nu cunosc politicile dâmbovițene au pus pe hold și nu mai facem nimic”, a spus Dumbravă.

Legăturile Statului Paralel ajung până în Emiratele Arabe Unite și China, de unde milioane de dolari sunt investiți în energia verde din România. Florian Coldea a fost surprins de jurnaliști în compania directorului Romelectro, Mirona Filipoiu. Generalul negru oferă consultanță firmei abonate la marile contracte privind dezvoltarea infrastructurii electrice din România, Kosovo și Egipt.

Procurorii DNA au descoperit, în urma cercetărilor făcute după denunțul lui Cătălin Hideg, că sume importante ce aparțin Romelectro sunt în contul firmei lui Florian Coldea. Banii ar fi un comision, după ce Coldea a ajutat-o pe Mirona Filipoiu să obțină un contract de la firma chineză Jolywood, reprezentată de chinezul Ioan Alexandru. Conducerea companiei chineze anunța anul trecut semnarea unui acord de cooperare pentru construirea unui parc fotovoltaic de un gigawatt.

Compania condusă de Mirona Filipoiu a intrat în insolvență în februarie 2022. Administratorul judiciar al Romelectro este, din iulie 2022, Euro Insol - la care unul dintre parteneri este Remus Borza. Politicianul cu conexiuni la cel mai înalt nivel a preluat contabilitatea firmei, după ce cel mai mare fond de investiții din Abu Dhabi anunțase că va investi în compania românească, după discuțiile avute cu oficialii români. 

Dumitru Dumbravă: „Sunt modest, stau în garsonieră”. Ce a spus generalul despre corupția din justiție

Mai multe articole despre:
coldea afaceri dumbrava