MENIU

Rețea uriașă de hackeri ruși, descoperită de FBI. Spionii cibernetici furau informații de la 50 de guverne pentru serviciile secrete ale lui Putin

Lovitură fără precedent împotriva hackerilor ruși. Serviciul american FBI anunță că a distrus o uriașă rețea de computere care spionau cel puțin 50 de țări. Calculatoarele erau folosite de spionii Serviciului de Securitate al Rusiei, fostul KGB. 

Software-ul folosit de hackerii ruși a fost folosit timp de 20 de ani pentru a colecta informații sensibile din cele mai importante state, inclusiv din interiorul unor guverne din NATO.

Gruparea de hackeri ruși „Turla” a reușit în 2008 să intre în calculatoarele Comandamentului Central al Statelor Unite, iar în ultimii ani au pătruns în majoritatea ministerelor de Externe și ale parlamentelor din Europa de Est. Informațiile au fost livrate serviciilor secrete rusești. 

Acțiunea pare să fie o lovitură majoră pentru serviciul național de informații al Rusiei, FSB, care ar fi folosit instrumentul sofisticat de hacking pentru a se infiltra în agențiile diplomatice și militare ale SUA și occidentale timp de aproape două decenii. Este cea mai recentă mișcare a Departamentului de Justiție SUA de a viza mai agresiv rețelele de spionaj străine, folosind instrumente FBI personalizate, scrie CNN

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns solicitării jurnaliștilor de a oferi explicații.

Grupul rus de hacking pe care l-a vizat FBI este considerat de experți una dintre cele mai elite unități de spionaj cibernetic din serviciile de informații ruse. Instrumentele grupului sunt asociate cu o mare breșă a rețelelor militare americane la mijlocul până la sfârșitul anilor 1990 și cu un atac al Comandamentului Central al SUA în 2008.

Mai multe articole despre:
hackeri fbi rusia spionaj fsb kgb