Restricțiile anti-coronavirus din Madrid, RESPINSE în justiție, în timp ce Spania este în topul negru UE al COVID-19
„Lockdown-ul” parțial instituit la Madrid în urmă cu o săptămână a fost respins de justiția spaniolă! Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) a respins joi restricţiile antiepidemice împotriva COVID-19 prin care începând de vinerea trecută locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe limitrofe nu mai pot părăsi aceste localităţi.
Decizia instanței sporeşte confuzia observată de mai multe săptămâni în acţiunile de combatere a epidemiei în regiunea capitalei Madrid, unde guvernul central condus de socialistul Pedro Sanchez şi cel regional de dreapta susţin fiecare politici diferite, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
În prezent, Spania este pe al doilea loc din Uniunea Europeană la rata cumulată a infectărilor COVID-19 în ultimele două săptămâni, la 100.000 de locuitori - 303,3 (adică numărul zilnic înregistrat într-o perioadă de 14 zile), după Cehia, care este prima in topul negativ COVID-19, cu o rată cumulată de 374,6, potrivit Centrului European al Prevenirii Bolilor. Spania nu este bine poziționată nici la rata cumulată a deceselor din ultimele 14 zile, fiind pe al doilea loc cu 3,3, după țara noastră, care a atins cea mai mare rată a deceselor la 100.000 de locuitori în utlimele două săptămâni - 3,4.
La câteva zile după restricțiile de deplasare impuse pe 21 septembrie, pe străzile Madridului au avut loc proteste violente. Totul în timp ce Spania devenea prima țară cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri COVID-19. Spitalele au devenit suprasolicitate din cauza creșterii numărului de infectări. Pe 25 septembrie, autoritățile sanitare le-au cerut oamenilor să se pregătească pentru săptămâni grele, în contextul în care bilanțul epidemiei din țară depășise atunci 704.200 de infectări și 31.120 de decese.
Până joi, 8 octombrie, bilanțul infectărilor urcase la 872.276 de cazuri COVID-19, dintre care 32.562 de decese. În ultimele 24 de ore, 10.491 cazuri de COVID-19 au fost confirmate, dintre care 76
decese, potrivit situației pandemiei de coronavirus la nivel global transmise de INSP.
Decizia instituirii unui „lockdown” în această regiune a fost luată de Ministerului spaniol al Sănătăţii, dar a fost atacată în justiţie de guvernul regional, care a invocat o imixtiune a guvernului central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.
Instanţa susține că restricțiile de deplasare prin faptul că ele „îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale” şi „constituie o ingerinţă a puterilor publice în drepturile fundamentale ale cetăţenilor fără o autorizaţie legală”.
Conform deciziei guvernului central spaniol, invalidată acum de justiţie, locuitorii Madridului şi din nouă localităţi învecinate nu pot părăsi aceste localităţi decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la şcoală sau pentru a răspunde unei convocări legale.
Restricţiile nu prevăd o izolare strictă, cum a fost în primăvară, dar libertatea de mişcare este considerabil diminuată, guvernul condus de Pedro Sanchez considerând această măsură necesară pentru a rupe lanţul transmiterii noului coronavirus la Madrid, una dintre capitalele europene cele mai afectate de epidemie şi unde sunt consemnate circa o treime din cazurile de COVID-19 înregistrate în Spania.
Guvernul regional al Madridului, condus de Partidul Popular (PP), deşi a respins restricţiile de intrare şi ieşire din localităţi, a instituit pe 21 septembrie pentru două săptămâni măsuri de limitare a deplasărilor în cartierele Madridului şi în împrejurimi, acolo unde numărul noilor cazuri de COVID-19 este mai ridicat.