Republica Moldova. Maia Sandu: „Dacă pică Guvernul, finanțarea externă va fi închisă”
Premierul moldovean Maia Sandu avertizează că, dacă va trece moțiunea de cenzură depusă de socialiști, finanțarea externă pentru Republica Moldova se va opri. Fragilizarea Guvernului Maia Sandu vine exact când Republica Moldova a primit primii bani din partea Uniunii Europene. Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu riscă să cadă în trei zile după ce socialiștii au depus, vineri, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului
„Vor fi afectate mai multe proiecte cu privire la creșteri salariale și pensii”, a declarat Maia Sandu după ședința Parlamentului de vineri.
Întrebată de jurnaliști ce se va întâmpla cu Acordul financiar oferit de Uniunea Euroepană, premierul Maia Sandu a spus că „asta e marea problemă. Pentru că acest Guvern este singurul Guvern credibil, care a putut să restabilească atât de repede finanțarea. Noi am adus miliarde de lei, în aceste câteva luni, din surse externe. O parte din banii pe care i-am planificat pentru bugetul din 2020 vin din aceste resurse externe. Asta înseamnă că cetățenii vor fi privați de programele pe care le-am inclus noi – de creșterea salariilor, de creșterea indemnizațiilor pentru perioada rece a anului, de programul privind de acoperire parțială a costurilor pentru curentul electric, de creșterile celorlalte indemnizații pe care le-am planificat, pentru cei care a pensie foarte mică”.
„Sunt o sumedenie de lucruri care depind în mare parte de această finanțare externă. Și e clar că noi suntem singurul guvern credibil, pentru că doar noi am demonstrat că chiar vrem reforme pe bune!”, a mai declarat Maia Sandu, potrivit unimedia.ro.
Fragilizarea Guvernului Maia Sandu vine exact când Republica Moldova a primit primii bani din partea Uniunii Europene.
Republica Moldova a primit vineri prima tranşă, în valoare de 30 de milioane de euro, din asistenţa macrofinanciară din partea UE. Un grant în valoare de 10 milioane de euro, primit vineri, va fi direcţionat spre finanţarea deficitului bugetar, iar celelalte 20 de milioane de euro au fost acordate sub formă de împrumuturi pe parcursul lunii octombrie curent, informează Radio Chişinău.
Asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de UE reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, din care 60 milioane euro vor fi acordate sub formă de împrumut şi 40 de milioane euro sub formă de grant.
De asemenea, cu o zi în urmă, pe 7 noiembrie 2019, au fost primite două tranşe din suportul bugetar în cadrul asistenţei bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 milioane de euro. Banii urmează să fie folosiți pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de guvernul Maia Sandu în domeniul poliţiei, luptei împotriva corupţiei şi spălării banilor, în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, mai scrie presa de la Chișinău.
Finanţarea din partea UE a contribuit la modernizarea şi profesionalizarea structurilor poliţiei Republicii Moldova, la modificarea în bine a competitivității sectorului agroalimentar.
Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu riscă să cadă în trei zile. Socialiștii au înaintat, vineri, în Parlament, moțiunea de cenzură după ce Executivul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, relatează presa din Republica Moldova.