Reprezentanţii unui ONG care construiesc case pentru nevoiaşi au fost amendaţi
Birocrația bate omenia în România. Reprezentanţii unui ONG care construieşte case cu voluntari pentru persoanele defavorizate au fost amendaţi pentru că nu au autorizaţie de construcţie. Se pare că, de la bun început, primăria a oferit organizaţiei un teren industrial pe care nu se pot ridica locuinţe.
An de an, Habitat for Humanity construieşte alături de voluntari mii de locuinţe pentru persoanele nevoiaşe. La Bacău, aveau în plan ridicarea a 40 de case. Au primit un teren de la primărie şi s-au apucat de lucru sperând că actele vor fi gata pe parcurs. Dar birocraţia de la noi a făcut ca ONG-ul să fie amendat pentru că nu are autorizaţie de construcţie. Reprezentanţii organizaţiei susţin că schimbarea primarului a dus la această situaţie.
"Datorită schimbărilor administrative şi de legislaţie din acest an acest procesul a fost îngreunat şi nu am reuşit până în acest moment să obţinem autorizaţia de construcţie necesară. Imediat după ce am preluat terenul prin hotărâre de CL am început să depunem documentele necesare", spune Gabriel Pascu, director interimar Habitat for Humanity.
"Până în momentul de faţă, până la momentul la care s-a aplicat amendă din partea Poliţiei Locale. Nu există niciun document să le dreaptul Habitat for Humanity Comăneşti să ridice acele construcţii", spune Cosmin Necula, primar Bacău.
"S-a întocmit în conformitate cu prevederile legii 50 pe 91 republicată o contravenţie în valoare de 2.000 de lei", spune Cătălin Ionescu, şef interimar Poliţia Locală.
Chiar şi fără autorizaţie de construcţie, munca voluntarilor nu a încetat.
Se pare că autorităţile locale au oferit pentru ridicarea caselor un teren nefolosibil.
Cele 40 de familii pentru care se construiesc casele au plătit un avans de 500 de euro şi vor achita o rată fixă lunară de 400 de lei pentru următorii 20 de ani. Din cauza birocraţiei, speranţele lor la un cămin normal s-ar putea nărui înainte de venirea iernii.