REPLICA ULUITOARE a directorului maternităţii din Iaşi, după ancheta privind BEBELUŞUL mort
Directorul medical al Maternităţii ”Elena Doamna” din Iaşi, Răzvan Socolov, unde Ministerul Sănătăţii a finalizat ancheta în cazul bebeluşului mort, recomandând demiterea managerului şi a directorului medical, spune că nu a citit acest raport, dar că ”bănuieşte” că se justifică solicitările MS.
Directorul medical al Maternităţii ”Elena Doamna“ susţine că în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii nu sunt prezentate ”explicaţiile pentru care s-a luat decizia de a se recomanda demiterea conducerii spitalului”.
”Am văzut doar un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Sănătăţii, nu am văzut şi raportul întocmit de comisie. Bănuiesc că se justifică cererea acestor demiteri în raportul realizat de către minister, dar încă nu l-am văzut şi până când nu îl văd nu pot face alte comentarii“, a declarat marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, dr. Răzvan Socolov.
Managerul şi directorul medical al Maternităţii Elena Doamna din Iaşi trebuie eliberaţi din funcţii, recomandă Ministerul Sănătăţii în urma controlului făcut după decesul unui bebeluş, MS propunând sancţionarea mai multor medici în acest caz, în condiţiile în care au fost constatate nereguli privind supravegherea mamei.
Astfel, echipa de control a constatat mai multe deficienţe de organizare a activităţii medicale, dar şi suprevegherea superficială şi necorespunzătoare a sarcinii în cauză, coordonarea necorespunzătoare şi superficială a gărzii de către medicul-şef de gardă din ziua respectivă, precum şi o organizare nesatisfăcătoare a serviciului.
În ceea ce priveşte problemele de organizare a activităţii medicale, s-a constatat că nu au fost respectate mai multe reguli de funcţionare.
Astfel, echipa de control a stabilit că pacienta, Ioana Ciobanu, a fost internată fără parafă şi semnatură pe biletul de internare din partea unui medic specialist/primar şi fără să fie examinată de un medic.
Conform sursei citate, pe biletul de internare apare doar parafa şi semnătura medicului rezident, singurul care a examinat pacienta în 8 septembrie, la prezentarea în spital, şi a făcut o ecografie iniţială fără a avea însă atestatul şi experienţa practică pentru a face acest examen paraclinic.
De asemenea, medicul care a avizat internarea telefonic şi cel care a parafat biletul nu au anunţat medicii din echipa de gardă despre situaţia pacientei, în condiţiile în care nu există o procedură de predare-preluare a pacienţilor la începerea şi terminarea gărzii.
”Din discuţiile avute cu echipa de gardă din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obţinute de către membrii comisiei date obiective despre activitatea în gardă a medicului şef de gardă în intervalul 23 septembrie -6.00. Acesta susţine că a făcut vizita în saloane de cel puţin două ori, deşi nici unul din ceilalţi angajaţi (medici de gardă, asistente) nu au relevat faptul că au văzut-o în perioada 23.30-5.00”, mai spun reprezentanţii comisiei de control a MS
Aceştia au mai stabilit că în 8 septembrie, după internare, până la ora 23.30, când s-a declansat naşterea, pacienta nu a fost consultată de niciun medic aflat în gardă, ci a fost asistată numai de către asistenta de la salon şi ulterior de asistenta din sală de naşteri. Medicul şef de gardă a fost informat despre pacientă doar telefonic, după declanşarea naşterii.
Având în vedere problemele constatate, Comisia de control a MS recomandă Consiliului Judeţean Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi Colegiului Medicilor din România eliberarea din funcţie a managerului Maternităţii ”Elena Doamna”, Emil Anton, şi a directorului medical al unităţii, Răzvan Socolov, şi numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
De asemenea, comisia MS recomandă sancţionarea mai multor cadre medicale care aveau obligaţia asistării pacientei în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării. Astfel, s-a decis ca în perioada desfăşurării anchetelor la Maternitatea “Elena Doamna”, medicii Doina Iancu şi Dumăchiţa Sargu să nu mai facă activitate de gardă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat, după publicarea raportului MS, că eventuale sancţiuni împotriva conducerii unităţii vor fi luate după ce va fi finalizată şi ancheta Poliţiei.
”Pe tot parcursul anchetei Ministerului Sănătăţii am fost într-o permanentă şi directă legătură cu domnul secretar de stat Dorel Săndesc. Nu-mi este nimic necunoscut sau străin din ce este prezentat în raport şi, pe calea legală, veţi descoperi în timp util toate deciziile care se vor lua. Aştept finalizarea anchetei şi de către Poliţie, pentru a afla şi partea legală din punctul lor de vedere, şi abia apoi avem fundamentarea completă a deciziilor Consiliului Judeţean. Va trebui să avem toate dovezile din partea noastră, pentru că mă aştept ca cel care primeşte o decizie nefavorabilă să se îndrepte către instanţă”, a spus şeful CJ, în subordinea căruia se află Maternitatea ”Elena Doamna”.
El a afirmat că ”intenţia CJ este de a afla adevărul până la capăt, iar toţi cei vinovaţi să plătească, pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată”.
Ancheta Ministerului Sănătăţii a fost declanşată după ce tatăl unui bebeluş declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-a acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii, susţinând că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
Bebeluşul a fost declarat mort la naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.
Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".
Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea Maternităţii "Elena Doamna", prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică şi cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei".
"Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului - n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană", susţinea medicul Răzvan Socolov.
În urma necropsiei, legiştii au stabilit că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.
Săptămâna trecută, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.