MENIU

Rep. Moldova: Numărătoarea voturilor, aproape de final, Plahotniuc e mare câştigător

Rep. Moldova: După procesarea 99,44% din procesele-verbale, Partidul Socialiștilor a obținut în circumscripția națională 31,22% din sufragii, iar Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS – 26,66%. Partidul Democrat a obținut 23,73% din voturi, iar Partidul Șor – 8,35%, conform datelor transmise luni seară de Comisia Elctrorală Centrală. 

Rep. Moldova: Chiar dacă procentual blocul ACUM se află pe locul 2, va fi depășit de Partidul Democrat  la număr de mandate, pentru că cel din urmă a câștigat mai multe mandate în colegiile uninominale.

În aceste condiţii, cele mai multe mandate, 34, le vor avea socialiştii lui Igor Dodon, urmaţi de democraţii lui Vlad Plahotniuc  cu 31 de mandate, blocul electoral ACUM cu 26 de mandate şi Partidul Şor cu şapte mandate. 

Aceste rezultate prefigurează, cel mai probabil o alianță între PDM, PSRM și Partidul ȘOR, consideră experții de la Chișinău. În același timp unii dintre ei atrag atenția că indiferent de formula guvernării, următorul executiv va trebui să relanseze discuțiile cu Uniunea Europeană pentru reluarea asistenței financiare acordată către Rep. Moldova.

Referindu-se la scenariile politice post-electorale, analistul politic Vlad Țurcanu a declarat pentru Radio Chișinău că vor avea loc o serie de tentative superficiale din partea Partidului Democrat de a face o coaliție de centru-dreapta cu Blocul ACUM, după care va realiza, cel mai probabil o alianță cu Partidul Șor și Partidul Socialiștilor, sau, cel puțin, deputați ai aceste formațiuni, după modelul coaliției create în 2016, când deputați din mai multe partide au fost convinși să se alinieze într-o coaliție condusă de PDM.

Numărarea voturilor continuă și în cele trei circumscripții uninominale de peste hotare, unde lideri sunt: Maia Sandu (ACUM), Dumitru Alaiba (ACUM), Gheorghii Para (PSRM), potrivit Radio Chişinău.

La alegerile parlamentare de duminică din Rep. Moldova au participat 1 453 013 de alegători, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale.

 

Mai multe articole despre:
Plahotniuc Rep. Moldova