MENIU

Reîncep audierile în dosarul BELINA. Judecătorii cercetează cum a ajuns insula din Teleorman la TELDRUM via Dragnea

Marți, la Tribunalul București va avea loc un nou termen în dosarul Belina, în care personaj cheie este Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, cel care ar fi autorul moral al faptelor din dosar, dar care nu are, momentan, nicio calitate în acest proces.

Este primul termen dat de instanța de la Tribunalul București - judecătorul Bogdan Alexandru Dari - după ieșirea din stare de urgență în care procesele au fost suspendate.

La ultimele două termene desfășurate la Tribunal, un pilot a mărturisit că l-a transportat de mai multe ori pe Liviu Dragnea cu un elicopter pe insula Belina, în baza unui contract încheiat cu PSD, zboruri confirmate de colegul său audiat în dosar.

Reamintim că Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "Belina", fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria; Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. 

Între timp, insula a revenit la stat

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a promis că domeniul va fi redat cetățenilor.

”Revenirea Insulei Belina în patrimoniul statului român nu este doar o acțiune administrativă, ci este o victorie semnificativă a democrației și statului de drept într-o Românie aflată timp de 3 ani sub asediul PSD pentru modificarea legilor justiției.

Deși suntem la 30 de ani de la Revoluție, iată că avem tot mai multe semnale și dovezi că mulți politicieni nu au învâțat absolut nimic și s-au comportat întocmai precum nomenclatura comunistă!

Nu există dubii că, dacă Liviu Dragnea și întreaga sa clientelă PSD s-ar fi aflat încă la conducerea țării, acest demers nu ar fi fost posibil vreodată și am fi asistat neputincioși la rechizionarea unor bunuri publice pentru a servi exclusiv intereselor politice și economice private.

Este în fapt o reparație morală pe care Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a reușit să o realizeze, căci întregul proces de preluare a întârziat nepermis de mult. După doi ani de tergiversări, preluarea Insulei Belina și Brațului Pavel de către statul român este aproape finalizată.

Toate aceste clădiri vor fi inspectate tehnic și bunurile inventariate, iar în urma unei analize transparente vom lua o decizie cu privire la destinația viitoare a acestei zone. Aceste obiective trebuie să servească interesului public, să aducă profit și plus-valoare statului român, nu unui grup de interese local format din firme și politicieni”, a declarat ministrul Costel Alexe, după o vizită pe insula din Teleorman.

Mai multe articole despre:
belina dosar dragnea