MENIU

Regula celor 5 secunde este mai veche decât se credea. Ce spun specialiștii

Dacă ridici repede ce ai scăpat pe trotuar, nu se murdărește. Foto/Profimedia

Regula de cinci secunde spune că „dacă scapi mâncare pe jos, dar o poți ridica în cinci secunde, atunci va fi în regulă să o consumi, în caz contrar, cel mai bine este să nu faci acest lucru”, potrivit ladbible.com.

Ideea este că cele cinci secunde nu sunt suficiente pentru ca mâncarea să fie invadată de germeni și să devină contagioasă. Însă, atunci când ridici mâncarea căzută pe jos, în afară de regula celor cinci secunde, mai sunt câțiva factori la care ar trebui să te gândești.

Unul dintre acestea este locul în care a căzut. De exemplu, dacă îți cade o bucată de pâine în propria bucătărie sau casă, unde podeaua este curată, probabil că va fi în regulă să o consumi dacă o ridici în cele cinci secunde. Însă, dacă pâinea cade pe stradă sau într-o cameră de hotel, unde există foarte multă mizerie, este important să o arunci imediat.

 

Istoria regulii celor 5 secunde, veche de secole

 

Este interesant faptul că baza istorică a regulii celor cinci secunde datează de secole, din zilele lui Genghis Khan și ale Imperiului Mongol.

Potrivit lui Paul Dawson și Brian Sheldon, autorii cărții „Did You Just Eat That?”, când Genghis Khan nu era ocupat să ucidă oameni sau să procreeze, inventa reguli de genul „pentru cât timp poate sta mâncarea pe pământ și să fie în continuare bună de consum”.

Deși nu a fixat regula într-o anumită limită de timp, pe vremea lui, dacă mâncarea cădea pe jos, aceasta rămânea acolo cât timp dorea el.

Când cuceritorul care a construit cel mai mare imperiu contiguu din lume îți spune că este bine să ridici mâncarea de pe podea, probabil că este mai bine să-l asculți.

În ceea ce privește știința din spatele acestui lucru, este adevărat că, cu cât mâncarea rămâne mai mult timp pe podea, cu atât mai mulți germeni se pot urca pe aceasta și o pot transforma într-un focar de infecții.

 

Ce spune știința

 

Cu toate acestea, știința spune că germenii vor începe să se urce pe mâncare în secunda în care aceasta atinge solul. Potrivit cercetătorilor, o fracțiune de secundă este suficientă pentru ca mâncarea să se contamineze.

Oamenii de știință care au testat regula celor cinci secunde au descoperit că tipul de alimente și tipul de suprafață sunt mai importante decât timpul în care acestea au stat pe podea. Dar, în general, cu cât mai mult timp trece până când ridici alimentele, cu atât vor avea mai mulți germeni.

Potrivit oamenilor de știință, alimentele umede, cum ar fi fructele, se vor contamina mai ușor cu germeni, deoarece acestea sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Cât despre suprafețe, dacă scapi alimente pe un covor, șansele sunt mai mici să se infesteze cu foarte mulți microbi în doar cinci secunde, dar se pot umple de scame și alte mizerii.

SURSA