MENIU

VIDEO Regimul lui Putin, CONTESTAT de mii de ruși: unde se află REFUGIUL opozanților liderului de la la Kremlin

Vladimir Putin, președintele Rusiei / Foto: Profimedia

Mii de ruși fug de cenzura, propaganda și umilința creată de regimul lui Putin. În multe orașe s-au creat mișcări de rezistență, iar mulți dintre cei care nu mai suportă dictatura fug in capitala Georgiei, Tbilisi. 

Nika Nikulșina este una dintre fondatoarele grupului feminist Pussy Riot, ce a manifestat în numeroase rânduri împotriva regimului lui Putin.

Reporter: Tu ai devenit în Rusia o țintă.
Nika Nikulșina: Da, dar asta nu e o problemă pentru mine pentru că nu pot să-mi imaginez cum ar fi să trăiesc în Rusia și să tac.

Din februarie ultimele vestigii ale democrației au fost înăbușite cu forță brută. Echipa noastră din Rusia a reușit să vorbească cu unii opozanți ai regimului Putin.

Elena Osipova are 76 de ani. Prea bătrână și prea încăpățânată încât să părăsească Rusia.

"Nu-mi mai este frică de nimic acum. De ce să îmi fie frică? Am tot participat la proteste încă din 2002", spune femeia.

Trăiește în Sankt Petersburg și are un apartament plin de tablouri. Și-a pus pasiunea la treabă, creând postere anti-război.
Poliția tot vine și i le confiscă.

"Prima dată poliția mi-a furat posterele și am fost foarte suparată.
"Oamenii mi-au spus: ,, Nu te supăra, există și ruși buni pe lume!" Dar acum s-a revărsat atâta rușine peste țara noastră...", povestește femeia. 

Vârsta Elenei îi dă o mai mare libertate să vorbească. Este mai puțin probabil ca poliția să o bată sau închidă. Dar încă este vulnerabilă în fața rușilor obișnuiți, care o văd ca pe o trădătoare.

"Revoltător! Nu înțelegi nimic!Ar trebui să fii mândră de țara noastră. Nu sta aici cu toate astea! Tocmai în Sankt Petersburg", îi spun oamenii care o văd pe stradă, cu posterele anti-război.

"- Fac asta în țara mea!", le răspunde femeia.

"- Sigur ai fost plătită să faci asta! Rușine! Rușine!", îi strigă oamenii.