MENIU

Regele Mihai I ar fi împlinit astăzi 100 de ani. Ludovic Orban: "Pierderea sa, care a fost urmată de ani atât de grei pentru noi toți, a lovit cu forța unei catastrofe"

Regele Mihai I al României / Sursă foto: Romaniaregala

Mihai I, rege al României între 1927-1930 şi 1940-1947, s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al principelui Carol şi al Elenei, principesă de Grecia. Ultimul rege al României ar fi împlinit, astăzi, 100 de ani. Cu acest prilej, fostul lider al PNL Ludovic Orban a transmis un mesaj emoționant, pe contul său de Facebook, în care a afirmat că "imaginea siluetei sale sobre și delicate, modul în care își alegea cuvintele, manierele elegante și respectul pe care știa să-l arate fiecărei persoane erau atât de firești încât simpla sa prezență te făcea să te simți elevat, să te simți mai bun, să îți dorești să fii mai bun". "Pierderea sa, care a fost urmată de ani atât de grei pentru noi toți, a lovit cu forța unei catastrofe", a spus Orban. 

"Un secol de la nașterea Regelui Mihai I este un secol de luptă contra unor adversități uriașe, un secol de curaj și de rezistență în momentele cele mai sumbre, un secol de renaștere nesperată, de schimbări și de evenimente istorice în care destinul Regelui s-a împletit cu cel al poporului român.
 
Figura luminoasă a tânărul suveran care a știut să facă gesturi politice de o importanță vitală pentru a ne salva din dezastrul celui de-al Doilea Război Mondial, cel care s-a împotrivit curajos dictaturii bolșevice pe cale de-a lua în stăpânire România, a fost întotdeauna o rază de speranță pentru cei dornici să vadă eliberarea românilor de sub dictatura comunistă.
 
În exilul care i-a fost impus timp de decenii a rămas mereu devotat țării și poporului său martirizate de comunism și a dat întotdeauna un exemplu de demnitate și patriotism.
 
În anii foarte tulburi ai tranziției, când mulți dintre noi nu știau spre ce viitor ne îndreptăm, Regele Mihai aducea cu el amintirea vie a unei lumi care înțelegea adevărata semnificație a onoarei și a datoriei.
 
Nu pot uita mulțimea care a inundat străzile capitalei în urmă cu aproape trei decenii, în zilele binecuvântate ale Paștelui din 1992, pentru a saluta întoarcerea Majestății sale în țară. Am știut atunci că națiunea noastră nu și-a pierdut nici memoria, nici istoria și nici speranța de a recupera cele mai prețioase valori pe care le avem.
 
Au urmat apoi deceniile în care am avut bucuria să știm că se află din nou aproape de noi, să îi ascultăm cuvintele, să ne bucurăm de prezența sa ca de o dovadă liniștitoare a faptului că țara se îndreaptă spre un viitor bun.
 
Imaginea siluetei sale sobre și delicate, modul în care își alegea cuvintele, manierele elegante și respectul pe care știa să-l arate fiecărei persoane erau atât de firești încât simpla sa prezență te făcea să te simți elevat, să te simți mai bun, să îți dorești să fii mai bun. Pierderea sa, care a fost urmată de ani atât de grei pentru noi toți, a lovit cu forța unei catastrofe.
 
Dar în clipele cele mai întunecate trebuie să ne regăsim curajul așa cum Regele Mihai ar fi dorit, să învățăm din exemplul vieții sale exemplare și să mergem mai departe cu fruntea sus. Aceasta este marca unui om cu adevărat mare, pe care nu îl voi putea uita niciodată, un om care va rămâne pentru totdeauna în amintirea noastră și a urmașilor noștri", a transmis Orban, în mesajul citat. 
 
Majestatea Sa Regală s-a născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia, și a murit pe 5 decembrie 2017, pe când avea 96 de ani, fiind înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș.