MENIU

Refugiații se întorc, în masă, în Ucraina, la 3 luni după invazia Rusiei - De ce pleacă ucrainenii din țările UE

Refugiații se întorc, în masă, în Ucraina, la 3 luni după invazia Rusiei - De ce pleacă ucrainenii din țările UE

Ucrainenii care au ales să părăsească țara din cauza războiului revin în masă în țară în aceste zile.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne anunță întoarcerea în masă a ucrainenilor din țările din Uniunea Europeană.

Consilierul ministrului afacerilor interne Viktor Andrusiv a anunțat pe canalul său Telegram că 7,6 milioane de ucraineni au părăsit țara din cauza războiului. 

Până la 30 mai, 60% dintre refugiați s-au întors deja, potrivit raportului anunțat de Ministerul ucrainean de Interne.

"În ciuda riscurilor ca oamenii să rămână în străinătate, observăm acum o tendință constantă de întoarcere a ucrainenilor acasă. Sunt deja 4,8 milioane dintre ei, adică aproximativ 60% din numărul total de refugiați", se arată în raportul citat de Unian.net.

Acesta a avertizat că numărul celor care vor reveni în țară în următoarea perioadă va crește și a vorbit de câteva mortive care stau la baza revenirii ucrainenilor.

„Condițiile de viață în străinătate sunt bune n cazuri rare. În cele mai multe cazuri, trebuie să închirieze locuințe scumpe sau să locuiască în săli de sport. Găsirea unui loc de muncă calificat este, de asemenea, dificilă, pentru că trebuie să cunoști limba țării respective și, de asemenea, la un nivel profesional. De aceea, nu este un motiv de îngrijorare că ucrainenii nu se vor întoarce acasă. Datele statistice ale conflictelor arată că 80% revin în țară după război, din care 50% revin chiar înainte de încheierea războiului”, a concluzionat consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne.

Invazia Rusiei în Ucraina a crescut enorm numărul refugiaților în lume - la 100 de milioane, pentru prima oară în istorie.

Aproape 8 milioane de ucraineni și-au părăsit casele și au plecat în alte zone din Ucraina după începerea războiului, iar alte peste 6 milioane au plecat în străinătate.