MENIU

Reforme pe piața muncii în UE! Ce țară va implementa săptămâna de lucru de 4 zile

Angajati FOTO: Shutterstock

Angajaţii din Belgia vor putea în curând să aleagă săptămâna de lucru de patru zile, asta după ce guvernul a anunţat ieri o serie de reforme pe piața muncii.

Cei care vor dori să lucreze 4 zile pe săptămână vor putea să presteze până la 10 ore de muncă pe zi, dacă sindicatele sunt de acord, în loc de maximum opt ore în prezent, pentru a putea lucra o zi mai puţin pe săptămână, dar pentru acelaşi salariu.

Pachetul de reforme agreat de guvernul de coaliție multipartit al țării va acorda, de asemenea, lucrătorilor dreptul de nu sta peste program, fără teama de represalii, potrivit Euronews.

Am trecut prin doi ani grei. Cu acest acord, am stabilit reguli pentru o economie inovatoare, durabilă și digitală. Scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo.

Introducerea reformelor în lege ar putea dura luni, totuși, deoarece proiectul de lege trebuie să treacă de mai multe lecturi de către parlamentarii federali înainte de a fi adoptat, citeaza Gds.

De asemenea, acordul convenit de Guvernul belgian introduce dreptul angajatului de a se deconecta digital de la lucru după un program normal, în cazul companiilor cu mai mult de 20 de angajaţi.

Săptămâna de lucru de 4 zile a fost implementată în Islanda între 2015 și 2019. 85% din populația activă a țării s-a îndreptat spre acest model de muncă. Și Scoția a început să testeze de luna trecută un asemenea sistem. Marea Britanie a lansat deasemenea un program pilot ce prevede ca săptămâna de lucru să aibă doar 4 zile, la care au participat cel puţin 30 de companii.

Și companii din Spania mai experimentează în prezent săptămâna de lucru de 4 zile, prin proiecte pilot care cuprind doar anumite firme