MENIU

Refolosești sticlele de plastic? Iată ce boli poți să iei

Vara, organismul tău trebuie să fie foarte bine hidratat pentru a face faţă temperaturilor extreme. Dacă ai terminat deja o sticlă cu apă şi te gândeşti să o refoloseşti, pentru a bea cât mai mult, mai bine foloseşti una nouă, pentru a nu te expune unor riscuri majore.

Bacteriile din sticlele de plastic

Multe persoane păstrează sticlele din plastic acasă sau la birou, umplute cu apă, pentru a se hidrata pe tot parcursul zilei. Şi pentru că recipientele nu par niciodată murdare, ele nici nu mai sunt spălate în perioada folosirii lor. Obiceiul poate fi o cauză a îmbolnăvirii, din pricina microorganismelor care supravieţuiesc şi se înmulţesc uşor în mediul lor propice. Conform specialiştilor, substanţele folosite în fabricarea plasticului, de pildă bisfenolul A, pot ajunge în apa pe care o consumi şi pot favoriza apariţia unor bacterii. Astfel, ovulaţia ta poate fi dată peste cap iar riscul de probleme hormonale să crească.

Efectele bisefonului A
BPA este prezent în majoritatea ambalajelor din plastic, dar şi în compoziţia CD-urilor şi a unor electronice şi dispozitive medicale. Până şi biberoanele sau cutiile de lapte praf pentru copii sugari pot să conţină BPA. Contaminarea cu această substanţă se poate face la trecerea prin microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă.

Studii dovedite
În încercarea de a demonstra cum afectează sticlele de plastic refolosite organismul oamenilor, cercetătorii americani au testat, timp de o săptămână, recipientele folosite de atleţi. Aceştia au găsit în apă bacterii cu peste 900 000 de unităţi formatoare de colonii, mai multe decât se găsesc într-un vas de toaletă. Mai mult decât atât, peste 60% din germeni erau responsabili de producerea unor boli precum indigestie, constipaţie sau hematemeză, scrie clickpentrufemei.ro.

Recipiente care pot fi folosite în siguranţă
Dacă vrei să te hidratezi fără a-ţi pune în pericol sănătatea, evită sticlele uzate şi foloseşte recipiente noi, de fiecare dată. Dacă e mult prea costisitor, alege apa îmbuteliată în sticlă de sticlă sau oţel inoxidabil, care are rolul de a o păstra mai bine. Daca doriti sa folositi o sticla din plastic (datorita greutatii sale mai scazute), optati pentru una din polipropilena (plastic alb), va sfatuiesc expertii.

Mai multe articole despre:
sănătate plastic sticlă de plastic hidratat