MENIU

Matteo Renzi demisionează după referendumul pierdut. Scenarii SUMBRE pentru Italia și Europa

Matteo Renzi și-a anunțat demisia
Referendum Italia
<p>Referendum &icirc;n Italia</p>
<p>Referendum &icirc;n Italia</p>

Premierul Matteo Renzi a anunțat, duminică noapte, că își va prezenta demisia după referendumul pierdut categoric. Italienii au respins cu peste 55% reforma constituţională propusă de Renzi. Căderea Guvernului de la Roma poate declanşa un scenariu de coşmar. Instabilitatea politică poate provoca prăbuşirea sistemului bancar italian, îngreunat de credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro. Asta poate duce şi la o eventuală ieşire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european.

"Guvernul condus de mine se oprește aici. Îmi voi prezenta în cursul zilei de mâine demisia. Eșecul de la referendum este în responsabilitatea mea. Eu am pierdut, nu voi, cei care ați votat pentru reforme", a declarat premierul italian după închiderea urnelor și după anunțarea primelor rezultate.

Matteo Renzi își va rezenta luni demisia președintelui Italiei, potrivit CNN. Urmează ca noul Executiv să fie stabilit de parlamentul de la Roma.

Demisia lui Matteo Renzi poate avea consecințe neprevăzute asupra stabilității sistemului bancar italian. În plan politic, populiştii vor avea de câştigat, în special Mişcarea Cinci Stele, cel mai puternic partid anti-sistem din Italia. Cel mai sumbru scenariu: un referendum pentru o eventuală ieşire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european.

UPDATE. Înfrângere pentru premierul Matteo Renzi la referendumul de duminică: italienii au respins propunerea de reformă constituţională propusă de Renzi, cu 55-59% dintre voturi, potrivit primelor exit-poll-uri.

Un alt exit-poll prezentat de RaiNews oferă rezultate similare: pentru NU: 54.0%-58.0%, în timp ce voturile pentru DA sunt mult mai puține: 42.0%-46.0%.

Rezultatul referendumului din Italia ar putea arunca Europa într-un haos politic si economic, iar sistemul bancar italian, încă fragil, se va confrunta cu probleme tot mai mari.

Autorităţile electorale au închis la ora locală 23.00 (00.00 ora României) secţiile de vot din peninsula Italică, după ce peste 50 de milioane de alegători italieni au fost chemaţi la urne pentru a-şi exprima poziţia într-un referendum controversat. Aproximativ 69,3% dintre alegătorii italieni votaseră până la ora locală 22.00 (21.00 ora României), transmite ANSA.


Şeful guvernului de la Roma a promis de la bun început că va demisiona, dacă noua lege fundamentală, care prevede scăderea rolului Senatului şi restrângerea puterii autorităţilor regionale, nu va trece.

Demisia lui Matteo Renzi poate declanşa un scenariu de coşmar. Instabilitatea politică poate provoca prăbuşirea sistemului bancar italian, îngreunat de credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro. Asta poate duce şi la o eventuală ieşire a Italiei din zona euro, o lovitură teribilă aplicată proiectului european.

În schimb, populiştii ar avea de câştigat. Mişcarea Cinci Stele, cel mai puternic partid anti-sistem din Italia, se opune reformei.

„Ei reprezintă o altă societate. Îşi petrec vieţile cu banii pe care îi au la dispoziţie", a spus Beppe Grillo, liderul Mişcării Cinci Stele.

Matteo Renzi era convins că noua Constituţie va pune capăt impasului politic şi va da un impuls puternic economiei în stagnare a Italiei. Dacă modificările nu vor fi aprobate, şeful guvernului a promis că va demisiona.

„Dacă vom câştiga, Italia va deveni un lider în Europa. Nu doar pentru că suntem buni, ci şi datorită faptului că arena internaţională este în haos şi că Europa are dificultăţi", a spus Matteo Renzi, premierul Italiei.

Mai multe articole despre:
Italia Matteo Renzi